Hamáček se postavil za Pocheho. K jeho výměně za jiného kandidáta není důvod, říká šéf ČSSD

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: profimedia.cz

ČSSD podle svého předsedy Jana Hamáčka zatím nevidí důvod k výměně Miroslava Pocheho za jiného kandidáta na ministra zahraničí, přestože ho prezident Miloš Zeman jmenovat odmítá. Hamáček chce počkat na středeční jmenování vlády. Zda na něj bude pozván i Poche, je podle Hamáčka otázka pro Kancelář prezidenta republiky.

"Nevidím důvod v této fázi, abychom měnili kandidáta na ministra zahraničí. ČSSD udělala všechno v souladu s ústavou," uvedl Hamáček. Podle něj se dnes v orgánech ČSSD ani o jiném kandidátovi nedebatovalo.

Hamáček nechtěl komentovat, zda by ČSSD iniciovala podání kompetenční žaloby v případě nejmenování Pocheho. Pokud se tak stane, Hamáček hodlá situaci řešit jednáním, která nechtěl omezovat termínem hlasování Sněmovny o důvěře vládě, tedy 11. červencem. Podle předsedy ČSSD je nyní třeba, aby Česko mělo stabilní vládu s důvěrou dolní komory Parlamentu. ČSSD k tomu podle Hamáčka učinila všechny kroky.

Předseda ČSSD také uvedl, že šéf hnutí ANO a staronový premiér Andrej Babiš splnil všechny podmínky, které si sociální demokracie kladla. Proto podle něj všech 15 poslanců ČSSD podepíše koaliční smlouvu o společné vládě s ANO. Předseda poslanců sociální demokracie Jan Chvojka uvedl, že během dnešního odpoledne zbývá dodat posledních šest podpisů. Za liché označil spekulace o tom, že by někteří zákonodárci sociální demokracie mohli podpis odepřít.