Hejtman Řihák prý jako starosta Příbrami dal vydělat stovky tisíc své sestře

Josef Řihák

Josef Řihák

Nynější středočeský hejtman a senátor Josef Řihák (ČSSD) ještě jako příbramský starosta na rok a půl zaměstnal svou sestru Jiřinu Kaiserovou. Za poradenství inkasovala téměř 390 tisíc korun, přitom v oboru neměla žádné vzdělání ani praxi, napsal server Příbramsko.eu. Kaiserová také s radnicí čile obchodovala.

Řihákova sestra místo poradkyně pro oblast volnočasových aktivit dětí zastávala od ledna 2011 do září 2012, byla také příbramskou radní a zastupitelkou za ČSSD. Na základě dohody o pracovní činnosti s příbramskou radnicí si měsíčně k výplatě přilepšila průměrně o 20 tisíc korun.

Podle serveru Pribramsko.eu byla Kaiserová nejlépe placeným poradcem. V té době prý ale neměla ani maturitu. Získala ji až letos.

Příbramská radnice v roce 2011 Kaiserové proplatila také dvě faktury ve výši 44 500 korun za propagační předměty. Mělo se jednat zejména o tužky s potiskem, plyšová zvířátka, píšťalky či baterky. „Dá se tedy říci, že Jiřina Kaiserová, jakožto zastupitelka a radní, tedy členka nejvyššího vedení města, dokázala zároveň se svojí radnicí čile obchodovat,“ konstatovalo Pribramsko.eu.

Řihákovi radil i opoziční zastupitel

Podle serveru Řihákovi rok a půl radil i opoziční zastupitel Petr Kareš (Příbramáci pro Příbram), který za poradenskou činnost v oblasti školství dostal zhruba 367 tisíc korun.

Středoškolský učitel Kareš byl podle sdělení radnice poradcem starosty v oblasti školství, prezentace městských škol v zahraničí a spolupráce se středními školami. Funkci vykonával na základě dohody o pracovní činnosti od března 2011 do září 2012. Zároveň byl ale dlouhodobě jedním z nejaktivnějších opozičních zastupitelů na příbramské radnici.

Vyjádření Řihákovy sestry Jiřiny Kaiserové se webu nepodařilo získat. Kareš mimo jiné uvedl, že jeho „pracovní úvazek nebyl pevný a každý měsíc byla celková odměna za konkrétně odpracované hodiny, kdy byl každý můj přehled kontrolován a odsouhlasen“.