Hladiny řek na severu Moravy stoupají. V Českém Těšíně platí stav ohrožení

Ilustrační foto

Ilustrační foto

V Moravskoslezském kraji kvůli vytrvalému dešti stoupají hladiny řek. V Českém Těšíně na řece Olši dál platí 3. stupeň povodňové aktivity, který tam byl vyhlášen ještě ve čtvrtek před půlnocí. Na dvou místech je druhý, na devíti tocích pak první stupeň. Vylití řek zatím nehrozí, deště ale neustávají.

„Záleží především na tom, jak se budou dál vyvíjet srážky. V současné době ale žádné škody nehrozí,“ řekl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. Dodal, že ráno kromě třetího stupně v Českém Těšíně, tedy stavu ohrožení, platily na dvou místech dva druhé stupně. „Stav pohotovosti byl vyhlášen na Olši v Dětmarovicích a Ostravici v Hodoňovicích,“ doplnil Vlček.

Nejdramatičtější situace je od čtvrtečního večera v Českém Těšíně na Karvinsku, kde po půlnoci dokonce zasedal krizový štáb. „Během noci jsme nechali na třech místech stavět hráze. Voda se zatím nevylila. Hladina dosahuje výšky 415 centimetrů. Při povodních v roce 2010, kdy se Olše vylila a měli jsme stoletou vodu, byl rekord 534 centimetrů,“ řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Potvrdila informaci, že hladina Olše ráno začala stagnovat či dokonce mírně klesat. „Nyní nás zlobí přítoky, kde byly vyhlášeny první a druhé stupně,“ řekla. Obyvatelé města nyní očekávají další vývoj. Hladina Olše totiž ještě během dne může znovu začít stoupat. „Situaci sledujeme, v 07:30 se znovu sejde krizový štáb,“ řekla Havlíková.

Déšť a s ním spojený vítr zaměstnával během čtvrtka, noci a dnešního rána také Moravskoslezské hasiče, kteří evidují už 230 výjezdů. Vyjížděli k desítkám spadlých, zlomených či nebezpečně nakloněných stromů a větví na silnicích a chodnících. Několikrát také provizorně upevňovali či sundávali větrem odtrženou střešní plechovou krytinu. Víc než dvacetkrát čerpali vodu ve sklepích, silničních podjezdech, čistili ucpané odtoky a kanály.

„V souvislosti se stoupáním hladiny řeky Stonávky u obce Těrlicko tam hasiči stavěli čtyřmetrovou hráz u chatové osady. Voda se během noci dostala například do areálu pošty v Třinci-Oldřichovicích, několik jednotek hasičů tam čerpá vodu, protože znemožňuje pracovníkům pošty nakládku a vykládku balíků,“ vyjmenoval mluvčí hasičů. Dodal, že kvůli uvolněným plechům na střeše opuštěné budovy bývalé mlékárny zůstává uzavřena Krnovská ulice v Opavě.