Šéf České pošty Knap skončí ve funkci v září, důvodem prý není schůzka s lobbistou Redlem

Roman Knap, Česká pošta

Roman Knap, Česká pošta Zdroj: E15 Michael Tomeš

Roman Knap, Česká pošta
Roman Knap, Česká pošta
3
Fotogalerie

Generální ředitel České pošty Roman Knap odejde z čela státního podniku ke konci září. Důvodem podle něj není schůzka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Knap to uvedl po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Rakušan chce na nového šéfa pošty vypsat výběrové řízení. Sedmačtyřicetiletý Knap řídil podnik od roku 2018.

Knap má do září dokončit některé kroky, které nastartují restrukturalizaci České pošty. Pošta také v současnosti žádá o novou poštovní licenci na roky 2023 a 2024.

„S panem ministrem jsme se bavili o tom, že jsou některé milníky, které musí proběhnout. Prvním je schválení transformace České pošty, provedení firmy transformací a fungování firmy po transformaci. My jsme se dohodli, že já provedu firmu tím prvním krokem, tedy návrhem transformace a jejím schválením dozorčí radou,“ řekl Knap po jednání.

Je velice lehké kopnout si do České pošty, říká její generální ředitel Roman Knap

Video placeholde
• Gabriela Martinčeková

Rakušan v neděli uvedl, že záměr Knapa odvolat urychlila jeho schůzka s Redlem. Knap se v minulosti s Redlem, který je trestně stíhaný v kauze zakázek pražského dopravního podniku, sešel. Šéf pošty se hájil tím, že Redla přivedl bez předchozího ohlášení na schůzku obchodní partner pošty a že jej do té doby neznal. Dnes Knap řekl, že si okolnosti schůzky s ministrem vysvětlili a téma Redl už v důvodech jeho konce ve funkci není. Rakušan označil téma Redl za toxické.

Podle ministra vnitra má pošta finanční problémy, za které může částečně stát, který dlouhodobě nehradí objednané služby. „My jsme změny v České poště avizovali již před dvěma měsíci a dnes jsme se domluvili na konkrétních krocích. Pokud se podíváme na situaci České pošty, myslím, že změna v managementu jí prospěje a nový člověk může reprezentovat nový směr,“ řekl Rakušan novinářům.

Pošta v posledních měsících zahájila některé transformační kroky. Mimo jiné začala převádět těžkou nákladní dopravu na externí firmy, rozjela specializovanou síť výdejen balíkových zásilek Balíkovna a v roce 2023 chystá rozdělení na část zahrnující provoz 3200 poboček a firmu zajišťující komerční poštovní služby.

Rakušan už na začátku února odvolal osm členů z patnáctičlenné dozorčí rady ČP a devátý sám odstoupil. Odvolané radní označil za politické trafikanty, které nahradili odborníci. Knap je generálním ředitelem pošty od roku 2018, kdy zvítězil ve výběrovém řízení, které vypsal tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Předtím vedl českou pobočku softwarové firmy SAP.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem 800 až 900 milionů korun, což je zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy Kč po zdanění. Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby. Stát podniku dluží šest miliard korun. Většinu dlužné částky už však pošta údajně vyčerpala v podobě úvěrů.