Hnutí ANO jedná v Praze s Trojkoalicí a ČSSD, sejdou se s Piráty

Vedení ANO

Vedení ANO Zdroj: ctk

ANO jedná v Praze o budoucí spolupráci na magistrátu s ČSSD a Trojkoalicí, která sdružuje Stranu zelených, KDU-ČSL a STAN. Vyjednavači ANO se v neděli sejdou ještě se zástupci České pirátské strany. Jednání by hnutí rádo ukončilo do týdne. Uvedla to jednička ANO Adriana Krnáčová.

ANO vyhrálo volby na magistrát s celkovým počtem 22,08 procenta hlasů. Druhá skončila TOP 09 a třetí Trojkoalice. Pražané volili v jednom obvodu 65 zastupitelů.

„Včera (v sobotu) jsme oslovili naše potenciální koaliční partnery, tedy Trojkoalici a ČSSD. Předpokládám, že v průběhu týdne se ještě setkáme a budu ráda, když vám na konci týdne budeme moci sdělit výsledek těchto jednání,“ řekla Krnáčová. Dodala, že ještě v neděli se chce ANO sejít se zástupci Pirátů. Spolupráci s Piráty v rámci zastupitelstva Krnáčová nevyloučila.

Konkrétní nabídky ani to, kdo bude příštím primátorem, případně obsadí ten který post na magistrátu, podle Krnáčové vyjednávací týmy zatím neřešily. Za hnutí budou koalici vyjednávat Krnáčová, předsedkyně pražské organizace ANO Radmila Kleslová a nově zvolený zastupitel Michal Hašek.

Ludvík: Seznamujeme se

Sociální demokraté označili setkání za „seznamovací jednání“. Vyjednávací tým ČSSD tvoří lídr kandidátky a šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík a zastupitelé Petr Dolínek a Karel Březina. ČSSD v neděli ustavila svůj zastupitelský klub a předsedou socialisté zvolili Březinu a místopředsedou je zastupitel Jan Slezák.

V jednotlivých městských částech, kde ANO uspělo, vznikají zastupitelské kluby. Ty povedou jednání na svých radnicích samy, podle Kleslové to nebude „řídit“ vedení pražského ANO. „Jednání budou velmi složitá,“ řekla Kleslová. V pondělí bude situaci na radnicích řešit krajské předsednictvo.

Konzultace na centrální úrovni

„Jednotliví předsedové oblastí přijdou s tím, jak vypadá jejich vyjednávání, poté budeme vše konzultovat na centrální úrovni,“ řekla Kleslová.

V Praze získalo v boji o magistrát ANO 22,08 procenta hlasů. Dosud vládnoucí TOP 09 skončila se ziskem 16 mandátů (20,07 procenta) na druhém místě. Zastupitelské posty bude mít i Trojkoalice a obsadí osm křesel (11,22 procenta). Po osmi zastupitelích bude mít i ODS (10,97 procenta) a ČSSD (10,43 procenta). KSČM (5,91 procenta) a Česká pirátská strana (5,31 procenta) obsadí každá po čtyřech křeslech.