Hokejová sláva přijde na 650 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

V pátek začíná letošní světový šampionát v ledním hokeji, který se po 11 letech opět uskuteční v Praze a v Ostravě. Náklady na pořádání akce se nakonec vyšplhaly k 650 milionům korun, což je přibližně o třetinu více, než Český svaz ledního hokeje (ČSLH) očekával na konci října. Hlavním zdrojem příjmů s podílem 90 procent je prodej vstupenek.

I přes nárůst nákladů ČSLH očekává, že akce neskončí ve ztrátě. O výši zisku nechce vedení svazu předčasně spekulovat. Nárůst nákladů je podle organizátorů oproti původním předpokladům způsoben především oslabením koruny a také dodatečnými náklady na zajištění bezpečnosti. ČSLH nejprve očekával, že na šampionátu vydělá asi 60 milionů korun, nyní nechce výsledek předjímat. Důležité je, aby akce neskončila ve ztrátě.

Rozpočet je složen z několika zdrojů. Ať už jsou to vlastní zdroje ČSLH, dotace, příjmy od sponzorů či od Mezinárodní hokejové federace. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy přispělo na pořádání akce dvakrát 30 miliony korun. Jednou loni, podruhé letos. Finančně přispěla také města, kde se šampionát koná. Praha uvolnila 30 milionů korun, Ostrava taktéž. Kromě toho za stejnou částku ještě město zrekonstruovalo arénu, osvětlení a novou multimediální kostku nad ledem. Další miliony pak stála propagace akce. Finanční dotací přispěl rovněž Moravskoslezský kraj, a to částkou deset milionů korun.

Mistrovství světa v hokeji;Mistrovství světa v hokeji; | E15

Zda skončí šampionát v zisku, určí především prodej vstupenek. Již nyní je prodáno asi 70 procent kapacity, což dělá přes 500 tisíc lístků. Návštěvníků bude ale nejspíš mnohem více. Před 11 lety dorazilo přes 550 tisíc lidí, letošní odhad je, že by do hal v Praze a Ostravě mělo zavítat dokonce přes 600 tisíc fanoušků. Průměrná cena vstupenek na utkání v základní části je 700 korun.

Se světovým šampionátem jsou úzce spjaty také sázkové kanceláře, které očekávají, že čeští sázkaři letos během akce prosázejí stovky milionů korun. „Mistrovství světa v hokeji je pro sázkaře a sázkové kanceláře každoročně velkou událostí. Zvlášť letos, kdy se nekoná velký fotbalový šampionát, bude MS v hokeji top akcí,“ řekl Jiří Hadrava, mluvčí sázkové kanceláře Tipsport, která je jedním z dlouholetých partnerů českého hokeje. „Očekáváme mimořádný zájem sázkařů jak na pobočkách, tak samozřejmě na internetu. Mimořádný zájem bude dán i tím, že se mistrovství koná v České republice, zápasy se hrají v divácky ideálních časech a za účasti spousty českých i zahraničních hokejových hvězd, které lidé mohou sledovat přímo na stadionech,“ dodal Hadrava. Během loňského mistrovství světa v Bělorusku přijali v Tipsportu objem sázek ve výši 280 milionů korun. „Krátce předtím proběhla olympiáda v Soči, měsíc poté zas mistrovství světa ve fotbale v Brazílii. Letos jsou odhady sázek až 500 milionů korun,“ dodal Hadrava.