Homolka je pořád závislá na kritizované dceřiné firmě. Mohly přes ni utíkat peníze

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce Zdroj: CTK

Nemocnice Na Homolce
Nemocnice na Homolce
Nemocnice Na Homolce
Nemocnice Na Homolce
Ivan Oliva
6
Fotogalerie

Nemocnice Na Homolce se snaží odstřihnout od minulosti, jde to ale ztuha. I po dvou letech snahy nového vedení nakupuje materiál přes kontroverzní dceřinou firmu.

Když před dvěma roky nastupoval do čela Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva, dostal jeden hlavní úkol. Zlikvidovat dceřiné společnosti, přes které mohly v minulosti z nemocnice odtékat desítky milionů korun. Zbavit se jedné Holte Medical, přes kterou šly prakticky veškeré nákupy, je ale složitější.

Podle původního plánu měla Holte Medical vstoupit do likvidace k 30. 6. 2016 a na konci roku 2016 měla být zrušena. Místo toho vstoupí do likvidace o půl roku později a i poté bude podle zjištění E15  nemocnice od ní nadále nakupovat. Původní plán vedení nemocnice, že převedení všech nákupů potrvá 18 měsíců, se nenaplní.

Holte Medical dodával nemocnici několik desítek tisíc položek, zdravotnický materiál za více než 700 milionů korun. Dnes, dva roky po nástupu nového ředitele, činí objem dodávek materiálu přes tuto společnost stále ještě 600 milionů korun. K Novému roku má být přesoutěženo v přímé režii nemocnice 30 procent ročního objemu dodávek.

„Vnímáme to jako velmi dobrý výsledek,“ tvrdí mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová. „Prioritou je zachování plynulých dodávek materiálu do nemocnic, aby nedošlo k jeho nedostatku,“ vysvětluje Dostálová.

Ministerstvo zdravotnictví zpoždění respektuje. „Je zřejmé, že je této problematice věnována značná pozornost, avšak s ohledem na rozsah a objem nakupovaných dodávek přesoutěžení ještě nějakou dobu potrvá,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Jedním z důvodů, proč soutěžení zdravotnického materiálu trvá tak dlouho, je, že v nemocnici na tuto práci nebyli lidé. Dceřiná společnost nakupovala v tržním režimu.

Jak uvedla minulý týden Česká televize, nákupy léků a zdravotnických prostředků v Nemocnici Na Homolce v současnosti prověřuje Nejvyšší kontrolní úřad, a to na podnět poslanců. Některým z nich vadí, že se likvidace Holte Medical zpožďuje. „Jeví se mi to tak, že je tady snaha celý proces zastavit, počkat až na příští volební období a možná v systému pokračovat dál,“ prohlásil poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL).

Pro Nemocnici Na Homolce představovaly nákupy přes dceřinou firmu zjednodušení, nemusela vypisovat náročná výběrová řízení. Jenže v určitém období nemocnice své dceřiné společnosti nijak efektivně neřídila a vznikly významné pochybnosti nejen o transparentnosti, ale i o tom, jestli je vůbec vztah s dceřinkami pro nemocnici výhodný. Mohly přes ně utíkat peníze.

V souvislosti s hospodařením nemocnice v minulosti běží několik trestních kauz, mezi obžalovanými je exředitel Homolky Vladimír Dbalý. Celkem se nemocnice ve sporech s Dbalým a spol., hlásí ke škodě několika desítek milionů korun. Nemocnice navíc za minulé prohřešky při nakupování musela platit 58 milionů korun na pokutách. Za porušení rozpočtové kázně z let 2011 až 2013 hrozila nemocnici třímiliardová pokuta od finančního úřadu, tu zrušilo odvolací finanční ředitelství.

 

Ivan Oliva: nakupovat tržně je jednodušší než veřejné zakázky. Tím spíš ve zdravotnictví

Ivan OlivaIvan Oliva|ctk

Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva bilancuje dva roky ve funkci:

Nejtěžší bylo sestavit tým, který bude schopen takto náročný proces ve státní nemocnici realizovat a zároveň přesvědčit zaměstnance o nevyhnutelnosti těchto kroků, pokud chceme pracovat standardně, transparentně a v souladu se zákonem. A to jsem přesvědčen, že se podařilo.

Například nakupovat v tržním prostředí je vždy jednodušší a časové méně náročné, než v prostředí veřejných zakázek, tím spíše ve zdravotnictví.

Největší radost budu mít, až přestanou proudit pokuty od finančních úřadů za pochybení předchozích vedení nemocnice v minulých letech a my budeme moci více peněz investovat do rekonstrukce nemocnice, obnovy přístrojového vybavení a jejího dalšího rozvoje.

Mezi mé nejbližší plány patří určitě pokračování v restrukturalizaci Nemocnice Na Homolce podle stanoveného harmonogramu a dotažení celého procesu do úspěšného konce.

Vše o novém ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi čtěte ZDE >>>