Horští podnikatelé si libují, lyžařů přibývá

Lyžaři na horách

Lyžaři na horách Zdroj: ctk

Provozovatelé skiareálů na českých horách mají po letech stagnací a poklesů opět důvod k úsměvům, i když opatrným. Předběžné výsledky velkých středisek za právě končící sezonu ukazují, že si zimní radovánky dopřálo meziročně o desetinu více turistů.

Analytická společnost Mag Consulting odhaduje jejich celkové počty na 800 tisíc. Zalyžovat si přijelo více Čechů i cizinců, jejichž podíl je zhruba třetinový. A s počtem návštěvníků rostly i tržby. „Trend, který bych nerad zakřiknul, je snad návrat českého lyžaře na české hory,“ uvedl spolumajitel skiareálu na šumavském Špičáku Vladimír Kasík.

Důvodů je podle provozovatelů několik. Jedním z nejdůležitějších je počasí, které přineslo jen jednu významnou oblevu, a to na přelomu prosince a ledna. „Vše vynahradil únor. Ten byl v historii areálu rekordní a i březen byl daleko lepší než minulý rok,“ doplnil Kasík.

Podle majitele krušnohorského areálu Klínovec Martina Píši hrají významnou roli nové investice, které přibližují česká střediska zahraniční úrovni. Klínovec si vedle Čechů letos našlo výrazně více Nizozemců a Rusů. „A přijížděli hosté i ze zemí, odkud se k nám v minulosti příliš nejezdilo, jako je Polsko, Ukrajina či Dánsko. Takřka domácí klientelou jsou samozřejmě lyžaři z Německa,“ uvedl Píša.

Jako velmi dobrou hodnotí sezonu také krkonošská střediska ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a Janských Lázních. Majitel několika areálů ve východní části Krkonoš Richard Kirnig například s uspokojením hlásí návrat německých klientů, kterých dlouhá léta ubývalo. Spokojen je rovněž šéf Asociace lanové dopravy Jakub Juračka. „Je vidět, že zákazník hodně šetří zejména v restauracích, ale lyžování si dopřeje, a to opakovaně,“ řekl.

Podle něj letos rostl i zájem o doplňkové služby, jako je půjčování lyží či výuka v lyžařských školách. Na šetření ovšem doplácejí hoteliéři. Trendem je zkracování pobytů, popřípadě rovnou jednodenní lyžování.

Rozpory ve vyjádření jednotlivých podnikatelů panují u lyžařských školních kurzů. Někteří hlásí růst, jiným naopak žáků a studentů ubývá.