Hra o budoucnost nemocnic začíná. Další oddělení už nerušte, vyzývá šéf asociace

Nemocnice

Nemocnice Zdroj: profimedia.cz

Nemocnice Frýdlant zrušila interní lůžka.
Město i kraj chce zachovat nemocnici v Bílovci.
Vývoj počtu lůžek v českých nemocnicích, ÚZIS, Lůžkový fond 2015
4
Fotogalerie

Příští rok rozhodne, kolik nemocnic, s jakou kapacitou a jakými podmínkami bude v následujícím období působit v Česku.

U Všeobecné zdravotní pojišťovny končí příští rok smlouvy všem 137 akutním nemocnicím. „Žádný z těchto poskytovatelů nemá s VZP uzavřen smluvní vztah na déle než do roku 2018,“ potvrdil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Poslední obměna smluv před pěti lety se přitom stala celostátním tématem číslo jedna. Média byla plná plánu na zavření dvanácti nemocnic a celkem šesti tisíc nemocničních lůžek. V některých městech se proti rušení nemocnic protestovalo. Ambiciózní plán se pak rozmělnil.

I tak od té doby české nemocnice zeštíhlily. Podle posledních dat o sedm tisíc akutních lůžek, tedy o osminu.

Jenže lidé ze zdravotních pojišťoven vidí i dnes prostor v rušení některých menších oddělení. Podle informací E15 konkrétní jednání začnou hned na začátku příštího roku. A mohou být v jednotlivých případech dramatická.

„Když prodlužujete smlouvu, je to příležitost a výzva, zda nenastavit vztahy nějak jinak,“ uvedl člen správní rady VZP, poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

S rušením smluv nebudou souhlasit asociace nemocnic. „Pokud pomineme novorozenecká lůžka, odpovídá v Česku kapacita nemocnic průměru Evropské unie,“ tvrdí Eduard Sohlich, předseda Asociace českých a moravských nemocnic. Před dalším rušením nemocničních oddělení varuje. „V zemích, kde ten krok udělali, se dostali do problémů. Bariéra návratu do původního stavu je téměř nepřekonatelná,“ uvádí Sohlich.

Hrát se bude ale i o to, jaké povinnosti budou nemocnice mít a za jakých podmínek bude možné smlouvu vypovědět. Podle Sohlicha by měly nové smlouvy ctít zásadu, že by rozhodovat měla kvalita poskytované péče. „Kvalitní pracoviště by mělo mít právo na existenci,“ říká Sohlich.

Do sítě nemocnic mohl výrazně promluvit zákon o neziskových nemocnicích, slibovaný ČSSD. Ten by vyjmenovaným nemocnicím dal přímo nárok na smlouvu a daňové výhody, ostatní by tak znevýhodnil. Dosud ale nebyl předložen a do konce volebního období se nejspíš nestihne.

 

Akutních lůžek ubývá. Počet těch pro následnou péči stagnuje

V roce 2012 bylo českým pacientům s akutními problémy k dispozici 56 tisíc nemocniční péče, v roce 2015 jen 49 tisíc lůžek akutní péče. „Dle dlouhodobého trendu (od roku 1994) je zřejmý významný pokles lůžek u poskytovatelů akutní péče. Oproti roku 1994 činí fond pouze 67 %. Oproti tomu fond poskytovatelů následné a dlouhodobé péče v čase dlouhodobě stagnuje,“ uvádí statistici Ústavu zdravotnických informací a statistiky v publikaci o počtu nemocničních lůžek za rok 2015. 

Vývoj počtu lůžek v českých nemocnicích, ÚZIS, Lůžkový fond 2015Vývoj počtu lůžek v českých nemocnicích, ÚZIS, Lůžkový fond 2015|ÚZIS