Incheba Praha po ziskových letech měla loni ztrátu 306 milionu korun

Průmyslový palác

Průmyslový palác

Hospodaření společnosti Incheba Praha, která má v pronájmu pražské Výstaviště a patří mezi největší tuzemské organizátory veletrhů a výstav, loni po několika ziskových letech skončilo ztrátou 305,5 milionu korun. Ještě v roce 2009 Incheba Praha vykázala zisk 4,3 milionu korun. Společnosti loni zároveň klesly tržby z 265 milionů korun v roce 2009 na 213,4 milionu korun.

Loňskou účetní ztrátu vedení společnosti Incheba Praha přičetlo zejména mimořádnými účetním operacím, které souvisely s dodatkem ke smlouvě o pronájmu holešovického výstaviště mezi Inchebou Praha a pražským magistrátem. „Dodatkem byl Inchebě zvýšen nájem za areál Výstaviště. Součástí tohoto dodatku byla také dohoda o narovnání, jejímž předmětem bylo i zpětné doúčtování zvýšeného nájmu od 1. ledna 2004,“ stojí ve výroční zprávě Incheby Praha, která tak v loňském účetnictví vykázala mimořádné náklady v hodnotě 300 milionů korun.

Incheba Praha loni uspořádala 18 vlastních veletrhů, zatímco o rok dříve jich bylo 22. Čistá výstavní plocha těchto akcí se loni kvůli tomu snížila z bezmála 70 tisíc metrů čtverečních v roce 2009 na 51 183 metrů čtverečních. Počet vystavovatelů klesl z 2924 v roce 2009 na 2352. Podle jednatele společnosti Incheba Praha Alexandra Rozina se veletržní průmysl loni potýkal s doznívající hospodářskou krizí.

Veletržní obor po poklesu v roce 2009, který způsobila hospodářská krize, loni v Česku zaznamenal oživení. Organizátoři veletrhů a výstav hlásí za rok 2010 až desetinový nárůst celkové pronajaté plochy i počtu vystavovatelů a návštěvníků.

Počet analyzovaných veletržních a výstavních akcí loni klesl jen mírně. V roce 2009 přitom plocha tuzemských veletrhů a výstav meziročně klesla o bezmála 24 procent a počet vystavovatelů i návštěvníků se tehdy snížil o desetinu. Stoprocentním vlastníkem Incheby Praha je slovenská firma Incheba, jejíž veletržní činnost se na území Česka a Slovenska datuje od 60. let minulého století.