Instituce se otevřou návštěvníkům. Chystají dny otevřených dveří

Škodův palác

Škodův palác Zdroj: Profimedia

Škodův palác
Magistrát Hl. Města Prahy
Magistrát hl. města Prahy
Magistrát Prahy
Magistrát hlavního města Prahy
6
Fotogalerie

Na 28. října připravil pražský magistrát dny otevřených dveří. Zájemci si ve sváteční den moho prohlédnout rezidence primátora , Novou radnici a poprvé také Škodovy salonky ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. Ze zajímavých míst magistrát ukáže i zrekonstruované kobky na pražské náplavce. Ty budou na Rašínově a Hořejším nábřežípřístupné již 23. a 24. 10. 2019

Lidé budou mít při příležitosti státního svátku také možnost nahlédnout do dalších  míst, která nejsou běžně přístupná. Otevřou se jim dveře Kramářovy vily v Praze, která slouží jako rezidence českých premiérů, dále Sněmovny, Senátu, řady ministerstev či rezidence primátora. Prohlédnout si mohou i reprezentační prostory pražského Obecního domu, kde byla 28. října 1918 vyhlášena samostatnost Československa.

Sněmovna i Senát budou přístupné od 09:00 do 16:00. Návštěvníky čeká ve Sněmovně prohlídka reprezentačních sálů, zasedací místnosti a kanceláří některých parlamentních výborů. Poprvé si budou moci prohlédnout velký portrét prvního předsedy československého parlamentu Františka Tomáška zapůjčený od Národního muzea. V Senátu se mohou těšit na komentované prohlídky Valdštejnského paláce a výstavu o životě kardinála Tomáše Špidlíka u příležitosti stého výročí jeho narození. Zpřístupněn bude i Kolovratský palác.

Brány otevře také sídlo ministerstva průmyslu v Praze na nábřeží Na Františku. Lidé tam mohou zamířit mezi 09:00 a 17:00, čeká na ně prohlídka historické budovy včetně běžně nepřístupné prosklené kopule, reprezentativních salonků či pracovny ministra. Poprvé se na dni otevřených dveří představí také začínající technologické firmy, tedy startupy. Zájemci se tak budou moci například ponořit do virtuální reality či se seznámit s unikátním zvukovým systémem. Přítomen bude i ministr Karel Havlíček. Výstavba budovy ministerstva začala u příležitosti desátého výročí vzniku Československa, návrh hlavní budovy pochází z dílny jednoho z nejvýznamnějších českých architektů Josefa Fanty.