Jediná dotace za necelý rok. Dostálová mění neúspěšný program na výstavbu bydlení

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová Zdroj: Michael Tomeš E15

Budova ministerstva práce
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Nové sociální byty měly vzniknout napřílad v bývalé ubytovně Policie ČR.
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
6
Fotogalerie

Až několik miliard korun mělo v rámci nového dotačního programu přistát na účtech obcí na stavbu sociálních bytů. O peníze však od loňského května, kdy projekt začal, požádaly jen tři desítky obcí. Dotaci nakonec získala jediná. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) chce program změnit. Sociální demokraté a komunisté nicméně tlačí na dokončení zákona o dostupném bydlení, který podle nich problematiku bydlení lépe řeší.

Ministerstvo v posledních měsících zjistilo, že obce mají větší zájem rekonstruovat zchátralé budovy a byty na svých pozemcích než stavět nové bytové domy. „Přidali jsme možnost stavebních úprav existujících nebytových prostor v bytových domech a realizaci nástaveb, přístaveb a modernizací bytových domů,“ řekla Dostálová. „Mnoho obcí preferuje úpravy těchto objektů před novou výstavbou, pro kterou by navíc musely zabírat zemědělskou půdu,“ dodala. Místo tří miliard se v dotačním programu počítá s rozdáním 650 milionů korun.

Obce si také stěžovaly, že v sociálních bytech postavených z dotací směli bydlet jen ti úplně nejchudší. Podle původních podmínek měl na bydlení v takovém bytě nárok jen člověk s příjmy lehce nad životním minimem, které činí 3410 korun. Starostové obcí upozorňovali, že v budoucnu by mohlo být obtížné takové byty obsadit. „Projekt vpouští do bytů jen ty extrémně až nereálně nízkopříjmové,“ uvedla před časem starostka Řečan nad Labem Michaela Matoušková (STAN).

Nově se nebude přihlížet k životnímu minimu, které se léta neměnilo, ale k průměrné mzdě. Nárok na byt budou mít nově ti, jejichž příjem nepřevýší šedesát procent průměrné hrubé měsíční mzdy, což odpovídá zhruba dvaceti tisícům korun.

Svaz měst a obcí změny chválí, byť má stále několik výhrad. Program  požaduje, aby před podáním žádosti o dotaci na rekonstrukci v dané budově nebo bytě nikdo nebydlel. „Jinými slovy to znamená, že pokud obce mají v úmyslu žádat o dotaci, musejí ještě před podáním žádosti řešit nájemní, podnájemní a další vztahy bez ohledu na to, zda bude jejich žádosti vyhověno,“ řekla mluvčí svazu Alexandra Kocková.

Koaliční sociální demokraté a především ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) delší dobu upozorňují, že dotační program nestačí. K řešení situace může podle nich pomoci jen zákon o dostupném bydlení, který Dostálová plánuje předložit koncem roku. Do konce volebního období se tak zřejmě nestihne přijmout.

„Závodíme s časem. Nájmy a ceny nemovitostí jsou čím dál vyšší. Musí se to začít řešit. Nějaký dotační program za miliardu to nevyřeší. Je to sice dobrý krok správným směrem, ale je to kapka v moři,“ řekla v minulosti Maláčová. Na brzké předložení zákona tlačí i komunisté. Poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM) požaduje, aby vláda zákon předložila už v červnu.