Jihočeši odmítli dotaci EU na vodovod. Zdražila by vodu

Vodovodní kohoutek

Vodovodní kohoutek Zdroj: Profimedia

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) odmítl přiznanou evropskou dotaci na stavbu nového vodovodu na severu Písecka. Svaz by totiž přestal mít vliv na cenu vody a musel by se zavázat k extrémnímu zdražování. V tomto regionu přitom kvalitní pitná voda chybí a limituje rozvoj obcí. JVS bude hledat s obcemi jiné možnosti financování. Z Evropské unie mohl získat 116 z celkových 180 milionů korun.

První etapa připraveného projektu měří osm kilometrů a na vodojem Sedlice by napojila Mirotice. Druhá měří 12,5 kilometru a z Mirotic by vodovod prodloužila do Čimelic a okolí. Další větev by řešila napojení Oseka a Radomyšle ze Strakonicka na centrální jihočeskou soustavu.

„Stanovené podmínky pro nás byly naprosto nepřijatelné. Znamenaly by do roku 2030 postupně zdražit pitnou vodu, kterou provozovatelům obecních a městských vodovodů prodáváme, téměř na trojnásobek,“ vysvětlil řekl ředitel JVS Antonín Princ. Finanční analýza podle něj ukázala, že v momentě přijetí evropské dotace by svaz přestal mít vliv na cenu vody a musel by se podřídit vypočítaným indexům a zavázat k extrémnímu zdražování. To odmítl.

Velkoobchodní cenu vody JVS mění v podstatě jen pod vlivem inflace. Letos činí 13,82 Kč za metr krychlový. Pro rok 2013 je stanovena na 14,37 Kč/m3. Částka je jednotná pro všechny města a obce, bez ohledu na dopravní vzdálenost. Těm to tak umožňuje dopředu kalkulovat cenový vývoj, plánovat, co si lze dovolit a kolik investovat.

„O tuto možnost nechtěl svaz, který je hlavním dodavatelem pitné vody v Jihočeském kraji, přijít. Cenový diktát na konečných 36,26 Kč proto představenstvo JVS zamítlo,“ uvedl ředitel.

Svaz bude podle něj hledat další možnosti financování projektu, lze očekávat i zvýšený tlak dotčených obcí na znovuobnovení osvědčeného národního dotačního programu ministerstva zemědělství.

JVS vznikl v roce 1993, sdružuje 255 měst a obcí. Z Vodárenské soustavy jižní Čechy, jejímž je vlastníkem a provozovatelem, odebírá pitnou vodu přes 388 tisíc obyvatel kraje.