Jihočeští zastupitelé zvolili hejtmanem opět Zimolu, ten ve funkci bude už potřetí

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD

Jiří Zimola, hejtman, ČSSD Zdroj: E15

Jiří Zimola
Jiří Zimola
Jiří Zimola
Jiří Zimola
5
Fotogalerie

Jihočeským hejtmanem se opět stal Jiří Zimola (ČSSD). Zahajuje tak své třetí období ve funkci. Zimolu na dnešním zasedání zvolili jihočeští zastupitelé, když jej podpořilo 38 z 54. Jihočeský kraj povede koalice sociálních demokratů, ANO a hnutí Jihočeši 2012. V zastupitelstvu mají 31 křesel z 55.

Volbě předcházela více než dvouhodinová diskuse. Lídr KSČM Petr Braný hned v úvodu avizoval, že jeho strana bude hlasovat pro to, aby byl hejtmanem Jiří Zimola. "Je to vzkaz, že koalice ČSSD a KSČM pokračuje, je to informace pro hnutí ANO a Jihočechy 2012. My budeme konstruktivní opozicí," uvedl zastupitel za ODS Martin Kuba. Připomněl, že v končícím volebním období v Jihočeském kraji vládla sociální demokracie s KSČM.

Zimolu udivilo, že někteří opoziční zastupitelé naléhali na to, aby jim hejtman před svým zvolením nastínil priority, které bude prosazovat. Podle něj každý, kdo se zajímá o veřejné dění, ví, jaké oblasti Zimola preferoval a jak je řešil.

"Ty priority jsou jasné. Trápí nás dopravní obslužnost v kraji, budeme soutěžit nové dopravce u autobusů a vlaků, trápí nás zelená Šumava a jak se k ní postavit, možná i výstavba nových nádrží na zadržování vody, nebo stav kanalizace, komunikací, je tady problematika zdravotnictví," řekl hejtman novinářům po zvolení.

Zimola vykonává funkci hejtmana od roku 2008. Nejprve jeho ČSSD vytvořila koalici s ODS, v následujícím volebním období vládla ve spolupráci s KSČM. Letošní podzimní volby na jihu Čechy vyhráli sociální demokraté před ANO. Kromě těchto dvou subjektů a hnutí Jihočeši 2012 se do zastupitelstva dostaly ODS, KSČM, Koalice Pro jižní Čechy a KDU-ČSL.

Zimola vede kraj od roku 2008, uškodila mu schůzka u Zemana

Datum a místo narození: 28. března 1971 v Třebíči

Vzdělání: vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích s aprobací český jazyk - dějepis

Současná funkce: hejtman Jihočeského kraje (od 2008), člen jihočeského krajského zastupitelstva (od 2004), člen zastupitelstva města Nová Bystřice (od 1998)

Praxe: v letech 1995 až 1998 učil na základní škole v Nové Bystřici na Jindřichohradecku

Politická kariéra: v letech 1998 až 2008 byl starostou Nové Bystřice, do zastupitelstva byl zvolen jako nestraník na kandidátce ČSSD, do strany vstoupil v roce 2000; od roku 2008 je jihočeským hejtmanem, po volbách na podzim 2013 získal poslanecký mandát, v březnu 2014 ale ze Sněmovny odešel; od roku 2010 byl členem stínové vlády ČSSD, nejprve měl na starosti místní rozvoj, později životní prostředí

Rodina: má tři děti; syna Adama a dceru Lindu má s bývalou manželkou Ditou, dceru Laru pak s někdejší Miss Blond Janou Příhodovou; podle svého nedávného vyjádření pro deník Blesk se k exmanželce vrátil

Ostatní:

- Po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 patřil mezi účastníky tajné schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech (spolu s Michalem Haškem, Milanem Chovancem, Zdeňkem Škromachem a Jeronýmem Tejcem). Část vedení ČSSD se pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě, předsednictvo k tomu dokonce přijalo usnesení. Sobotka výzvu k rezignaci označil za pokus o puč. Sobotku podpořily krajské organizace ČSSD a ústřední výkonný výbor strany usnesení předsednictva zrušil.

- Zimola později svou účast označil za chybu. "Lánská schůzka byla záležitost, v níž jsem figuroval jako užitečný idiot. Říkám to se vší odpovědností, protože si to po čase člověk uvědomí. Ale člověk si musí umět přiznat chyby a neopakovat je," řekl nedávno deníku Blesk.

- Dříve závodně hrál fotbal (divize), nyní se věnuje běhání, horolezectví, jezdí na kole a kolečkových bruslích.