Volby 2016: Na jihu Čech vyrostl Sobotkovi zdatný protivník

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: E15/Michael Tomeš

Přátelé, anebo protivníci. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola spolu zatím vycházejí. Potichu se však začíná hovořit o tom, že okolo Zimoly by se mohli seskupit Sobotkovi odpůrci.
Jiří Zimola
Jiří Zimola
Jiří Zimola
5
Fotogalerie

Jihočeský kraj byl spolu s Vysočinou jediným, kde sociální demokraté dosáhli volebního vítězství v krajských volbách.

Hejtman Jiří Zimola působil v sobotu večer uvolněně. Do českobudějovického sídla sociální demokracie dorazil jako vítěz voleb, kterému se potřetí za sebou podařilo obarvit kraj do oranžova. V košili a džínových kalhotách usedl v ležérní póze na stůl a s úsměvem začal odpovídat novinářům. Kontrast s televizní kožeností partajních lídrů na obrazovce za ním byl dokonalý. Zvážněl ve chvíli, kdy padly první otázky na celostátní debakl socialistů.

Podle Zimoly strana selhala hlavně v málo energické prezentaci úspěchů vlády. Ty prý jsou nepochybné. „Je otázka, proč to lidé neocenili při krajských volbách. Při volbách, které svým způsobem byly lakmusovým papírkem této politiky. Budeme si to asi muset vypovídat na centrální úrovni,“ řekl hejtman, který získal téměř deset tisíc preferenčních hlasů. Z lídrů vítězných stran jej předhonil pouze Jiří Čunek (KDU-ČSL) na Zlínsku.

Zimola tak o víkendu výrazně zpevnil svou regionální základnu a po krachu Michala Haška na jihu Moravy se stal nejvýraznější tváří vnitrostranické opoziční kliky, známé od takzvaného lánského puče. „V žádném případě teď nechci zvedat prapor do boje a proti předsedovi sociální demokracie. Ale myslím si, že i jemu a jeho spolupracovníkům je jasné, že po tomto výsledku bychom se měli zamyslet,“ říká Zimola.

Otázky na vstup do nejužšího vedení strany (případně útok na místo nejvyšší) zrovna nemiluje, o případné kandidatuře alespoň na místopředsedu příští rok prý sám ještě nemá jasno.

„Chtěl bych vyvrátit všechny možné zkazky, které musím o sobě číst, že snad vyhlašuji, že chci být místopředsedou,“ řekl v sobotu. Bude prý rád, když ho grémium bude zvát jako poradní hlas z regionu. Nikdy neopomene zdůraznit, že jihočeští socialisté jednají autonomně bez instrukcí z Lidového domu, vždy ale v souladu s dlouhodobým programem strany.

To se projevilo třeba v otázce církevních restitucí a jejich zdanění. Zimola to vytáhl jako jednu z karet kampaně, což bylo proti mysli předsedovi Bohuslavu Sobotkovi, který musí brát ohledy na koaliční lidovce. V jižních Čechách to ale rezonuje, protože řadu obcí požadavky církví nemile překvapily.

Hejtman se rovněž nerozpakoval hovořit o nebezpečích plynoucích z migrace a netají se ani náklonností k prezidentu Zemanovi. Podle Zimoly by proti němu ČSSD neměla stavět vlastního kandidáta. To vše vyjevil v předvolebním letákovém rozhovoru s režisérem Zdeňkem Troškou. Ukázal přitom jistou míru vkusu, když za svůj nejoblíbenější Troškův film označil Botu jménem Melichar. Zimola v osobním styku nepostrádá charizma.

Vysoký štíhlý sportovec je vždy dokonale oblečený, usměvavý a výřečný. Není slovně agresivní a dokáže ocenit politického soupeře. Vyjádřil například respekt k síle Tomáše Jirsy (ODS) v klání o Senát v českokrumlovském obvodu. I když jsou mu cizí témata takzvané nové levice, kterou ve straně reprezentuje například Jiří Dienstbier, není to ani typ starého polootylého socdemáka v nepadnoucím saku.

Suchému a úřednímu Sobotkovi se na jihu vzmáhá zdatný soupeř, který umí voliče zaujmout. Alespoň jeho Jihočeši mu rozumějí. Není tak vyloučeno, že jej strana vytáhne jako poslední trumf proti hnutí ANO i na celostátní úrovni.

SOBOTNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

PÁTEČNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

 

Volby 2016