Jurečka navrhuje testovat nejen ve školách, ale i ve firmách. K očkování by motivoval dovolenou

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka hlasoval 2. října 2020 ve volební místnosti v Rokytnici na Přerovsku.
Marian Jurečka
3
Fotogalerie

Podle šéfa KDU-ČSL a možného příštího ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky nevyžaduje aktuální koronavirová situace nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to v pořadu CNN Prima News.

Jurečka by při současném vývoji koronavirové pandemie byl pro pravidelné testování nejen ve školách, ale i ve firmách. Postupně by se podle něj od toho mohlo upouštět v regionech, kde bude situace lepší.

Vláda v demisi podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) o plošném zavedení testování ve firmách nyní neuvažuje. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že pro jeho zavedení by Česko muselo být ve velmi vážném stavu jako například v jarních měsících, kdy se rozbíhalo očkování, zatímco nyní je situace jiná a je naočkováno 70 procent dospělé populace. Místopředseda ODS Martin Kupka v pořadu zmínil, že řada firem své zaměstnance testuje a testování ve firmách je možné doporučit. Oba se shodli, že je třeba motivovat lidi k očkování.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Pro první tři pondělky v listopadu vláda schválila lokální testování ve školách v okresech s větším výskytem nákazy. Na základních a středních školách se pak 22. a 29. listopadu uskuteční plošné testování antigenními testy, rozhodla vláda v demisi v pátek.

Jurečka považuje za důležité motivovat lidi k očkování, například formou finančního bonusu nebo jednoho až dvou dnů dovolené navíc. Expremiér Vladimír Špidla v pořadu řekl, že  je otázkou, zda by například zdravotníci a lidé v sociálních službách neměli být očkováni proti covidu-19 povinně.

Podobný postup jako v Rakousku, které podle tamního kancléře Alexandera Schallenberga čeká plošný lockdown pro lidi bez očkování, by mohl mít podle Jurečky v Česku velmi krátký život, protože by mohl být napaden u soudu. "Soud může s vysokou pravděpodobností takový postup vlády smést ze stolu," míní.

Epidemie v České republice stále roste. V sobotu laboratoře odhalily 9161 případů, což je o téměř tři a půl tisíce více než o týden dříve. Zároveň je to třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku epidemie v zemi. Od začátku vakcinace koncem loňského prosince bylo v ČR aplikováno 12,77 milionu dávek očkování. Mezi 10,7 milionu obyvateli ČR má ukončené očkování 6,2 milionu lidí.