K léčbě dítěte již nebude potřeba souhlas obou rodičů

Britský "GP" neboli praktický lékař.

Britský "GP" neboli praktický lékař.

Povinný souhlas obou rodičů se zvolenou léčbou dítěte již nemá být vyžadován. Opatření, které zavedla od dubna vládní zdravotnická reforma, bylo mnohdy nerealizovatelné. Předkladatelé novely v čele s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) přiznávají, že požadavek na souhlas obou rodičů přinesl řadu problémů.

Situace, kdy jeden z rodičů podepisuje druhému souhlas s léčbou dítěte by již neměla nastat. Komplikace, které přinášela totiž byly pro řadu rodin nepřekonatelné. Lékaři se totiž chovali podle zákona a podpis druhého z rodičů na doporučení k léčbě dítěte vyžadovali.

Poslanecká novela, které má současný model napravit uvádí, že pro léčbu postačí souhlas dítěte. Lékař ale bude muset rozhodnout, že je takový postup přiměřený s ohledem na rozumovou vyspělost pacienta. Pokud tomu tak nebude, bude nutný souhlas rodiče, který k němu ale bude moci zmocnit například prarodiče nebo chůvu. Předloha také zpřesňuje vymezení zdravotních služeb, které mohou lékaři poskytovat bez souhlasu.

Novela také mění podmínky pro klinickou a praktickou výuku u poskytovatelů zdravotnických služeb a ruší povinnost lékaře požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou.

Sněmovna na návrh zdravotnického výboru vypustila z předlohy změnu podmínek pro hospitalizaci pacienta bez jeho souhlasu, pokud je pod vlivem návykové látky nebo ohrožuje sebe a své okolí, a oznamování o hospitalizaci a omezení pacienta soudu. Prý by mohly být v rozporu s některými mezinárodními úmluvami.