Kalousek: Prezident popírá dlouhodobou zahraniční politiku Česka

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Anna Vackova/E15

Výrok prezidenta Miloše Zemana o vztazích České republiky a Číny jde podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska proti dlouhodobé zahraniční a bezpečnostní politice Česka. Považuje ho za odpudivý. Zeman v rozhovoru s čínskou televizí CCTV uvedl, že bývalá koaliční vláda Petra Nečase (ODS) měla velmi špatné vztahy s Čínou a velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie.

Slova hlavy státu odmítl i Nečas, podle něhož jeho vláda zahájila obrat k více pragmatické politice ve vztahu k Číně. Zeman rozhovor týkající se česko-čínských vztahů poskytl před nadcházející návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku.

„ČR je součástí Evropské unie, tudíž EU není něco, co nás může tlačit zvenčí, USA je náš partner v rámci NATO. Výrok hlavy státu tak v podstatě odmítá dlouhodobou zahraniční a bezpečnostní politiku ČR,“ řekl Kalousek. „Že to je Číňanům úplně jedno, dokazuje fakt, že nejrychleji rostl zahraniční obchod s Čínou v letech, kdy ministrem zahraniční byl Karel Schwarzenberg (TOP 09). Nám to ale jedno být nesmí, protože hlava státu se těchto odpudivých výroků dopouští zcela záměrně,“ uvedl také šéf opoziční strany TOP 09.

Proti slovům Zemana se ohradil i Nečas. „Byla to vláda pod mým vedením, která zahájila obrat k více pragmatické politice ve vztahu k Číně,“ napsal bývalý předseda vlády. Zmínil dvojici svých setkání s čínským premiérem i projev na sjezdu Svazu průmyslu v září 2012. „Naše vztahy by měly být budovány na vzájemném respektu a nevměšování se do vnitřních záležitostí. Že na některé věci máme rozdílný názor, je logické, vycházíme z rozdílného systému hodnot. Ale cestou je dialog, nikoliv tomu druhému vnutit svůj pohled na svět,“ podotkl také expremiér.

Blíž Kremlu

Kalousek po slovech Zemana hovořil o dvou kolejích české zahraniční politiky. Jednu podle něj personifikuje premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD), kteří přiměřeně respektují dlouholetý azimut české zahraniční politiky a spojenecké závazky. „Ta druhá kolej otáčí azimut ke Kremlu a je podlézavá autoritativním a nesvobodným režimům a tu personifikuje především prezident republiky, ke kterému se přidal první místopředseda vlády (Andrej Babiš),“ uvedl.

Zeman poskytl čínské televizi rozhovor před dnešním příletem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na návštěvu Česka. „Je to nový začátek, protože mezi Čínou a bývalou vládou České republiky byly velmi špatné vztahy. Zdůrazňuji bývalou vládou, protože ta vláda velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie. Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech. Nevměšujeme se do zájmů žádné jiné země. A to je moje vysvětlení toho nového začátku,“ sdělil v rozhovoru Zeman.

**