Kam se poděl pětimiliardový „vývar“ z OKD? ptá se Zeman

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Menšinový podíl v OKD, za který firma Karbon Invest dala státu 4,1 miliardy korun, přeprodala podnikateli Zdeňku Bakalovi za devět miliard korun. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 to prezident Miloš Zeman označil za „vývar“. V souvislosti s privatizací OKD v roce 2004 se už řadu let mluví o tom, že stát transakcí přišel o miliardy korun.

„Jediné, co mě na této věci znepokojuje, je, že podíl státu na OKD, menšinový podíl, byl prodán Karbon Investu za čtyři miliardy. A asi měsíc poté ho Karbon Invest přeprodal panu Bakalovi za devět miliard, aniž by se v tom jednom měsíci uskutečnily nějaké významné investice. Takže tady máme takzvaný 'vývar' ve výši pěti miliard korun a mě by jenom zajímalo, kam se těch pět miliard podělo,“ řekl Zeman.

Prodej zhruba 46 procent akcií OKD skupině Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy schválila v září 2004 vláda Stanislava Grosse. Ministrem financí byl tehdy současný premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD).

Co dříve řekl prezident o Bakalovi:

Privatizaci OKD má nyní posuzovat soud. Podle obžaloby při ní vznikla státu škoda 5,7 miliardy korun. Obžalovaní jsou znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek na ocenění podílu Fondu národního majetku v OKD, a dva bývalí místopředsedové fondu Pavel Kuta a Jan Škurka.

Znalce obžaloba viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu v případě odsouzení hrozí až desetiletý trest. Ostatní dva muži se podle obžaloby dopustili trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a mohou skončit ve vězení až na osm let.

Bakalův slevomat. Finančník rychle rozprodává majetek v Česku