Kauza Babiše a StB stále není u konce. Slovenský soud spor neuzavřel

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš Zdroj: Hynek Glos/Euro

Odvolací slovenský soud ani po téměř roce od verdiktu soudu nižší instance neuzavřel spor o oprávněnosti evidence nynějšího českého ministra financí Andreje Babiše coby agenta ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu. Termín rozhodnutí o odvolání slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) vůči rozhodnutí soudu první instance, u kterého Babiš se žalobou proti ÚPN uspěl, není znám.

Jeden z bratislavských okresních soudů loni v červnu rozhodl, že Babiš je ve svazcích bývalé Státní bezpečnosti evidován coby její agent neoprávněně. Proti tomuto verdiktu se ke krajskému soudu odvolal ÚPN, který archivní svazky po StB spravuje.

Mluvčí bratislavského krajského soudu Pavol Adamčiak ČTK sdělil vyjádření předsedy senátu, že v případu zatím nebyl stanoven termín líčení. Dříve soud uvedl, že členové senátu se ve zmiňované věci seznamují s rozsáhlým spisovým materiálem, který byl krajskému soudu předložen loni v září.

Bratislavské soudy patří k nejvytíženějším na Slovensku. Babiš podal žalobu na ÚPN v roce 2012 a okresní soud vynesl verdikt po více než dvou letech.

Babiš spolupráci odmítá

Miliardář slovenského původu Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Opakovaně řekl, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity Petrimexu.

Z archivních dokumentů podle ÚPN vyplývá, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale během líčení u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. Právě Šumanovo svědectví média označovala za klíčové v celém procesu.

Babiš podle objevených listin donášel StB na své kolegy

Babiš spolupracoval s StB, potvrzuje i český archiv