Kauza Rath míří do finále. Zazní řeči obhájců i obžalovaných

David Rath (11. května 2015)

David Rath (11. května 2015) Zdroj: CTK

Závěrečným vyjádřením obhajoby pokračuje před soudem případ bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce. Státní zástupce pro něj navrhl minulý týden nejméně devítiletý trest vězení, podle obžaloby mu hrozí až 12 let. Podle žalobce ovlivňoval coby někdejší hejtman Středočeského kraje veřejné zakázky a bral milionové úplatky. Rath vinu odmítá a případ označuje jako politický monstrproces.

Termíny jednání jsou tento týden nařízené na tři dny a pak na červen. Po žalobci Petru Jirátovi, který závěrečnou řeč již přednesl, následují Rathovi obhájci Roman Jelínek a Adam Černý. Kromě Ratha stojí před soudem Lucia Novanská, která podle obžaloby organizovala údajně ovlivněné tendry. Jirát pro ni navrhl pět až šest let vězení, podle právní kvalifikace jí hrozí pět až deset.

Zbylých devět obžalovaných v Rathově kauze, kterou soud kvůli průtahům v únoru rozdělil na dvě části, dostalo počátkem dubna nepravomocně tresty od pěti do 7,5 roku vězení a podmínky.

Rath chystá dlouhou řeč

Po závěrečných řečech obhájců Ratha a Novanské následují promluvy obžalovaných. Rath již dříve uvedl, že chystá dlouhou závěrečnou řeč. Soud pak jednání pravděpodobně odročí na další termín, kdy vyhlásí rozsudek.

Obžaloba se týká stavebních a zdravotnických zakázek, které podle vyšetřovatelů provázela korupce. Jedním z hlavních důkazů jsou podle Jiráta odposlechy. Rath vinu od začátku odmítá. Tendry byly podle něj pod vícenásobnou kontrolou úřadů a nemohl je prý ovlivnit. Novanská se k obžalobě ani návrhům státního zástupce nevyjádřila.

V kauze si nejvyšší tresty dosud vyslechli manželé Kottovi
Přehled udělených a navržených trestů pro obžalované v kauze Rath (řazeno abecedně):
Pavel Drážďanský (53) - Bývalý ředitel a člen představenstva stavební společnosti Konstruktiva Branko. Soud mu počátkem dubna nepravomocně vyměřil pětiletý trest za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a podplacení. Součástí trestu je i propadnutí majetku v hodnotě 2 597 000 korun, dále peněžitý trest 500 tisíc korun a zákaz činnosti na dva roky.
Jan Hájek (49) - Manažer zdravotnické firmy B. Braun Medical s.r.o. Soud mu nepravomocně uložil tříletou podmínku za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplacení. Navíc dostal i peněžitý trest 500 tisíc korun.
Martin Jireš (39) - Bývalý místopředseda představenstva firmy Puro-Klima, která se specializuje na dodávky pro zdravotnické provozy. Od soudu odešel počátkem dubna s nepravomocným trestem za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a podplacení. Kromě 5,5 roku odnětí svobody mu byl uložen zákaz činnosti na tři roky a propadnutí majetku v hodnotě 2 203 600 korun.
Petr Kott (52) - Bývalý poslanec, od léta 2006 do léta následujícího roku ředitel středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny a někdejší náměstek ředitelky kladenské nemocnice, kterou byla jeho současná manželka Kateřina Kottová. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU mu soud nepravomocně uložil trest 7,5 roku vězení. Dále má přijít o 14 851 500 korun, 78 500 euro a 1487 dolarů, jež mu byly zabaveny při domovní prohlídce. Státu podle verdiktu propadnou i dva miliony korun z Kottových účtů a o pět tisíc kusů cenných papírů.
Kateřina Kottová, dříve Pancová (44) - Bývalá ředitelka kladenské nemocnice a příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU dostala na začátku dubna nepravomocně 7,5 roku vězení. Stejně jako její životní partner přijde o zajištěný majetek a peníze na účtech. Státu má propadnout také milion korun, který měla Kottová uložený v bankovní bezpečnostní schránce.
Václav Kovanda (54) - Ředitel odštěpného závodu stavební společnosti POHL cz. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplacení mu soud nepravomocně uložil tříletou podmínku, zákaz činnosti na dva roky a peněžitý trest 500 tisíc korun.
Tomáš Mladý (51) - Bývalý obchodní ředitel stavební firmy Konstruktiva Branko. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU jej soud nepravomocně poslal do vězení na pět let. Navíc mu uložil finanční postih 500 tisíc korun.
Lucia Novanská (35) - Bývalá členka představenstva a dozorčí rady administrátorské společnosti ML Compet, která podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry. Státní zástupce pro ni žádá trest pět až šest let vězení.
David Rath (49) - Bývalý poslanec ČSSD, někdejší ministr zdravotnictví a od listopadu 2008 do května 2012 hejtman Středočeského kraje. Žalobce pro něj dnes navrhl trest nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku a milionů korun zajištěných při zadržení a domovní prohlídce.
Jindřich Řehák (53) - Bývalý jednatel a v současnosti jediný společník firmy Hospimed. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a podplacení dostal nepravomocně trest 5,5 roku vězení, peněžitý trest milion korun a zákaz činnosti na tři roky.
Ivana Salačová (55) - Bývalá ředitelka a jednatelka stavební společnosti FISA (dnes JIPE) ze Slaného. Soud jí přiznal status spolupracující obviněné. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a podplacení dostala kromě tříleté podmínky také peněžitý trest milion korun a zákaz činnosti na tři roky.