Trest pro Ratha? Aspoň devět let vězení a propadnutí majetku, žádá žalobce

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Žalobce Petr Jirát navrhl bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi za údajnou korupci nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku a milionů korun zajištěných při zadržení a domovní prohlídce. Státní zástupce návrh přednesl před Krajským soudem v Praze, který případ projednává od srpna 2013. Rath podle něj patřil coby někdejší hejtman Středočeského kraje k organizátorům korupce při veřejných zakázkách.

Lucii Novanské, která údajně organizovala ovlivněné tendry, navrhnul pět až šest let vězení a peněžitý trest milion korun. Jirát návrhy přednesl na konci své závěrečné řeči, kterou četl s několika přestávkami celý den.

Vina Ratha i Novanské se podle něj spolehlivě prokázala. Ve Středočeském kraji podle obžaloby fungoval propracovaný systém ovlivňování stavebních a zdravotnických veřejných zakázek financovaných Evropskou unií, který provázela korupce. Rath údajně bral úplatky a podle právní kvalifikace mu hrozí až 12 let vězení.

Novanské Jirát navrhl pět až šest let vězení. „Má více těch trestných činů, ale nemá to takovou společenskou škodlivost jako doktor Rath, který byl veřejným činitelem,“ řekl Jirát novinářům. Za trestnou činnost může soud poslat Novanskou do vězení až na deset let.

Ve Středočeském kraji podle obžaloby fungoval propracovaný systém ovlivňování stavebních a zdravotnických veřejných zakázek financovaných Evropskou unií, který provázela korupce. Rath údajně bral úplatky a podle právní kvalifikace mu hrozí až 12 let vězení. Novanské pět až deset let.

David Rath: Překvapením pro mě nebylo, že přišel s takovým spektakulárním trestem, což je v podstatě naplánováno a dopředu dáno

Státní zástupce u Ratha také navrhuje propadnutí veškerého majetku, který zatím přesně nevyčíslil, a peněz zajištěných při zadržení v polovině května 2012 a domovní prohlídce. Jedná se o údajný úplatek sedm milionů korun, který Rath nesl v krabici na láhve vína, když ho policie zatkla, více než 8,6 milionu uložených v domácnosti a ještě více než milion korun v zahraničních měnách, například eurech, dolarech, librách a nových izraelských šekelech.

Propadnout má podle Jiráta také majetek zabavený jako náhradní hodnota v přípravném řízení - pět milion korun, které poslal Rath na účet svého advokáta, a podíly na dvou nemovitostech v Hostivicích, kde Rath žije a nyní působí jako lékař.

Majetek prý zdědil po otci

„Většina toho byla mého otce, který se k tomu přihlásil. V podstatě chce státní zástupce zabavit peníze mého zemřelého otce. To už je justice ze záhrobí,“ reagoval Rath.

Jeho otec Ratmír zemřel loni v polovině října. Osm milionů korun nárokoval dříve před soudem. Tvrdil, že jsou to jeho úspory z výdělku v zahraničí. Soud mu peníze odmítl vydat a Jirát dnes jejich původ zpochybnil. Žalobce namítal, že tvrzením o výdělku chtěli otec a syn Rathovi údajně zastřít fakt, že se jedná o majetek, kterému právě může hrozit propadnutí.

Závěrečná řeč Jiráta bývalého poslance příliš nepřekvapila. „Příjemné překvapení pro mě bylo, že pan státní zástupce konstatoval, že zakázky probíhaly přesně podle zákona a škoda nikomu nevznikla. Překvapením pro mě nebylo, že přišel s takovým spektakulárním trestem, což je v podstatě naplánováno a dopředu dáno. Tři roky je v podstatě jasné, že s něčím takovým přijde,“ řekl Rath.

Jirát soudu řekl, že tendry vypadaly navenek v souladu se zákonem, podle něj to ale neznamená, že je nemohla provázet korupce. Naopak jejich formální správnost podle něj dokládá vysokou míru promyšlenosti a konspiraci. Jirát hovořil o trestné činnosti organizované skupiny.

Rath vinu od začátku odmítá. Tendry byly podle něj pod vícenásobnou kontrolou úřadů a nemohl je prý jako hejtman ovlivnit. Novanská se k obžalobě ani návrhům státního zástupce nevyjádřila.

Ratha prý čeká mravenčí práce

Bývalý hejtman se chystá vlastní závěrečnou řeč postavit na „konkrétních věcech“. „Bude to hodně práce, protože jsme v situaci, kdy obžaloba příliš neprokazuje vinu. Devadesát procent toho, co pan státní zástupce říkal, byly jeho domněnky, hypotézy a dá se říci že až takové fantasmagorické dedukce. Nemám moc důvěru v objektivitu soudu, tak budeme muset mravenčí prací v podstatě přinést jeden důkaz za druhým,“ dodal.

Soud kvůli průtahům rozdělil v únoru případ týkající se celkem 11 obžalovaných do dvou částí. Zbylých devět lidí dostalo v dubnu nepravomocně tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky. Nejvyšší trest soud uložil bývalé ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Kottové (dříve Pancové) a jejímu manželovi, bývalému náměstkovi středočeských krajských nemocnic a exposlanci Petru Kottovi, které Jirát označil za organizátory korupce. Oba rovněž mají přijít o zajištěný majetek a peníze na účtech.

V kauze si nejvyšší tresty dosud vyslechli manželé Kottovi
Přehled udělených a navržených trestů pro obžalované v kauze Rath (řazeno abecedně):
Pavel Drážďanský (53) - Bývalý ředitel a člen představenstva stavební společnosti Konstruktiva Branko. Soud mu počátkem dubna nepravomocně vyměřil pětiletý trest za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a podplacení. Součástí trestu je i propadnutí majetku v hodnotě 2 597 000 korun, dále peněžitý trest 500 tisíc korun a zákaz činnosti na dva roky.
Jan Hájek (49) - Manažer zdravotnické firmy B. Braun Medical s.r.o. Soud mu nepravomocně uložil tříletou podmínku za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplacení. Navíc dostal i peněžitý trest 500 tisíc korun.
Martin Jireš (39) - Bývalý místopředseda představenstva firmy Puro-Klima, která se specializuje na dodávky pro zdravotnické provozy. Od soudu odešel počátkem dubna s nepravomocným trestem za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a podplacení. Kromě 5,5 roku odnětí svobody mu byl uložen zákaz činnosti na tři roky a propadnutí majetku v hodnotě 2 203 600 korun.
Petr Kott (52) - Bývalý poslanec, od léta 2006 do léta následujícího roku ředitel středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny a někdejší náměstek ředitelky kladenské nemocnice, kterou byla jeho současná manželka Kateřina Kottová. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU mu soud nepravomocně uložil trest 7,5 roku vězení. Dále má přijít o 14 851 500 korun, 78 500 euro a 1487 dolarů, jež mu byly zabaveny při domovní prohlídce. Státu podle verdiktu propadnou i dva miliony korun z Kottových účtů a o pět tisíc kusů cenných papírů.
Kateřina Kottová, dříve Pancová (44) - Bývalá ředitelka kladenské nemocnice a příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU dostala na začátku dubna nepravomocně 7,5 roku vězení. Stejně jako její životní partner přijde o zajištěný majetek a peníze na účtech. Státu má propadnout také milion korun, který měla Kottová uložený v bankovní bezpečnostní schránce.
Václav Kovanda (54) - Ředitel odštěpného závodu stavební společnosti POHL cz. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplacení mu soud nepravomocně uložil tříletou podmínku, zákaz činnosti na dva roky a peněžitý trest 500 tisíc korun.
Tomáš Mladý (51) - Bývalý obchodní ředitel stavební firmy Konstruktiva Branko. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU jej soud nepravomocně poslal do vězení na pět let. Navíc mu uložil finanční postih 500 tisíc korun.
Lucia Novanská (35) - Bývalá členka představenstva a dozorčí rady administrátorské společnosti ML Compet, která podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry. Státní zástupce pro ni žádá trest pět až šest let vězení.
David Rath (49) - Bývalý poslanec ČSSD, někdejší ministr zdravotnictví a od listopadu 2008 do května 2012 hejtman Středočeského kraje. Žalobce pro něj dnes navrhl trest nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku a milionů korun zajištěných při zadržení a domovní prohlídce.
Jindřich Řehák (53) - Bývalý jednatel a v současnosti jediný společník firmy Hospimed. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a podplacení dostal nepravomocně trest 5,5 roku vězení, peněžitý trest milion korun a zákaz činnosti na tři roky.
Ivana Salačová (55) - Bývalá ředitelka a jednatelka stavební společnosti FISA (dnes JIPE) ze Slaného. Soud jí přiznal status spolupracující obviněné. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a podplacení dostala kromě tříleté podmínky také peněžitý trest milion korun a zákaz činnosti na tři roky.