Kdo je nová šéfka krajů? Žena, která mění dresy nebo si přiklepává odměny

Jana Vildumetzová (ANO) se stala 22.11.2016 oficiálně hejtmankou karlovarského kraje

Jana Vildumetzová (ANO) se stala 22.11.2016 oficiálně hejtmankou karlovarského kraje Zdroj: ČTK

Jana Vildumetzová (ANO 2011) na živě vysílané debatě Blesku ke krajským volbám 2016: Kraj chci řídit také jako firmu.
Jana Vildumetzová (ANO 2011) na živě vysílané debatě Blesku ke krajským volbám 2016 (vpravo): Kraj chci řídit také jako firmu.
Jana Vildumetzová (ANO 2011) na živě vysílané debatě Blesku ke krajským volbám 2016 (vpravo): Kraj chci řídit také jako firmu.
Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová
Jana Vildumetzová (ANO 2011) na živě vysílané debatě Blesku ke krajským volbám 2016: Kraj chci řídit také jako firmu.
8
Fotogalerie

Současná hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (43) vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, v letech 1995 až 2000 učila tělocvik a občanskou nauku na základní škole v Horním Slavkově.

Politickou kariéru odstartovala v roce 2002, kdy se stala členkou slavkovského zastupitelstva.  Postupně vystřídala několik stran. První dva mandáty získala jako bezpartijní za Stranu zelených, v roce 2008 vstoupila do ODS, za níž byla až do prosince 2014 krajskou zastupitelkou.

Měsíc a půl po odchodu z karlovarského zastupitelstva, kam kandidovala za občanské demokraty, vstoupila Vildumetzová do hnutí Andreje Babiše a stala se náměstkyní ministra vnitra. Ve funkci nahradila Adrianu Krnáčovou, která odešla řídit pražský magistrát.

Stejně pružně jako měnit stranické dresy dokázala Vildumetzová ještě jako starostka Horního Slavkova získávat pro město dary. A největší z nich, sto tisíc korun, dostala sama, což vzbudilo pozornost médií.

Jako náměstkyně začala Vildumetzová šéfovat mimo jiné i odboru veřejné správy, dozoru a kontroly. Stejné pracoviště jen několik měsíců před jejím příchodem vybídlo slavkovské zastupitelstvo, aby zrušilo usnesení o stotisícové odměně právě pro svou bývalou starostku.

Nebylo to přitom poprvé, co Horní Slavkov své první dámě přilepšil. Radnice jí nadělila dar v hodnotě dvacet tisíc korun v každém roce, kdy stála v jejím čele. Rozruch však vzbudila až stotisícová odměna.

„Ministerstvo vnitra po opětovném projednání a upřesnění souvisejících dokumentů ze strany zastupitelstva města potvrdilo důvodnost poskytnutí daru," napsala Vildumetzová už jako náměstkyně ke stotisícové odměně, kterou inkasovala.