Kdo nahradí Bessera? Favority jsou Hanáková a Stehlík, mluví se i o Mathém

Jiří Besser,  ministr kultury

Jiří Besser, ministr kultury Zdroj: E15

Celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN) bude v pondělí při rozhodování, jak obsadit křeslo ministra kultury, vybírat mezi svou poslankyní Alenou Hanákovou a děkanem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Michalem Stehlíkem. Řekl to předseda hnutí Petr Gazdík. Zároveň přiustil, že jeho hnutí "vnímá tlak", aby se ministrem stal nynější rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé. Je podle něj možné, že někteří členové celostátního výboru to skutečně navrhnou.

Ze zákulisních informací plyne, že největší šance má Hanáková. Její jméno v souvislosti s ministerským křeslem nejčastěji padalo už minulý týden, kdy po skandálu s bytem na Floridě kabinet opustil dosavadní ministr Jiří Besser.

Konečnou personální pravomoc v otázce členů vlády za TOP 09 a STAN má předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten o víkendu řekl, že zcela respektuje nominační pravomoc Starostů, a o výběr kandidáta se proto schválně ani příliš nezajímá.

Podle neoficiálních informací o Hanákové už předseda STAN hovořil i s premiérem Petrem Nečasem (ODS), kterému se měla její případná nominace líbit mimo jiné také proto, že by do vládního týmu po vicepremiérce Karolíně Peake z Věcí veřejných nastoupila další žena.

Ve hře je i Ivo Mathé, Gazdík ale preferuje straníka

Gazdík připustil, že v souvislosti s výběrem Besserova nástupce by spolustraníci mohli navrhnout nominaci rektora AMU Iva Mathé. Mathého začala koncem týdne prosazovat skupina umělců, intelektuálů a kulturních manažerů. Podporuje ho mimo jiné výtvarník David Černý, dokumentaristka Helena Třeštíková, ekonom Tomáš Sedláček či nakladatel Viktor Stoilov.

Předseda STAN Gazdík však míní, že v zastupitelské demokracii je křeslo ministra politickou funkcí a mělo by být obsazeno reprezentantem jeho strany.

Hanáková sama minulý týden dávala najevo, že by o případné nabídce, aby nastoupila do vlády, musela ještě uvažovat. V mediálních vystoupeních se však stále častěji klonila k tomu, že by na takovou nabídku odpověděla kladně.

Besser svůj odchod oznámil ve čtvrtek. Formálně však - kvůli pracovnímu vytížení v minulém týdnu - ještě musí premiér Nečas jeho demisi odnést na Pražský hrad.O křeslo ve vládě někdejší starosta Berouna přišel kvůli případu s financováním floridského bytu odsouzeného podnikatele Pavla Hrácha. Besser měl podíl ve společnosti Comoros Group, prostřednictvím které Hrách koupil byt na Floridě, v majetkovém přiznání to ale ministr neuvedl.