Kdyby vedl spravedlnost Babiš, část poslanců ČSSD by se zdráhala dát vládě důvěru, říká Chvojka

Jan Chvojka

Jan Chvojka Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Jan Chvojka
Jan Chvojka
3
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) zřejmě stihl v zárodku vyřešit problém, který by jeho novou vládu mohl stát důvěru. V úterý ustoupil od záměru, že by mohl dočasně sám řídit ministerstvo spravedlnosti, jehož vedení opouští ministryně Taťána Malá (ANO). Část sociálních demokratů by totiž v tom případě možná pro důvěru nehlasovala. Babiš nicméně již navrhl náhradníka, rezort má dočasně vést náměstek Jan Kněžínek.

"Nebudeme zastírat, že včerejší informace, že by vedením rezortu spravedlnosti byl pověřen premiér Babiš, vyvolala mezi poslanci a poslankyněmi velkou vlnu nevole," uvedl šéf sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka. 

Pokud by Babiš neustoupil, mohlo by být ohrožené hlasování o důvěře, pro kterou si koaliční vláda ANO a ČSSD půjde ve středu. "Bylo by pro nás nepředstavitelné, aby rezort spravedlnosti řídil trestně stíhaný člověk. Byl to pro nás velký problém a část našich poslanců by měla problém pro takovou vládu hlasovat," uvedl Chvojka.

Chvojka považuje řešení, se kterým přišel Babiš, za přijatelné, byť má výhrady. „Každý by byl lepším ministrem než paní Malá. Kněžínek je odborník na vysoké úrovni a na spolupráci se těším," řekl poslanec s tím, že náměstka zná.

Kněžínek má být vedením rezortu pověřen jen dočasně, podle Babiše se plnohodnotný ministr bude ještě hledat. "Nerozumím tomu, že by měl být dočasně pověřen, naše ústava zná jednoho ministra, plně jmenovaného. Zajímá mě, co je to ta dočasnost, podle ústavy je to nesmysl," řekl Chvojka s tím, že to bude na dohodě mezi Babišem a prezidentem Milošem Zemanem.

Sociální demokraté spolu s hnutím ANO podepíší v úterý koaliční smlouvu. Podobně uzavřou smlouvu i s komunisty, kteří mají kabinet tolerovat. Spolu mají většinu 108 hlasů. Ostatní sněmovní strany již oznámily, že budou hlasovat proti vyslovení důvěry.

Malá rezignovala na svoji funkci poté, co se ukázalo, že se ve svých diplomových pracích dopustila plagiátorství. Vinu odmítá, ale podle svých slov nechce poškodit hnutí ani jednání o důvěře vládě.

Rezort spravedlnosti není jediný, který před sněmovnu předstoupí bez plnohodnotného ministra. Již od začátku zůstává neobsazené ministerstvo zahraničí, které dočasně řídí ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. S nominací ministra, kterým byl europoslanec Miroslav Poche, nesouhlasil prezident Zeman.