Místo politika úředník. Babiš otočil, justici povede Kněžínek. Čtěte jeho profil

Jan Knežínek

Jan Knežínek Zdroj: CTK

Ačkoliv ještě v pondělí předseda vlády Andrej Babiš (ANO) prohlašoval, že se po rezignaci ministryně Taťány Malé (ANO) dočasně ujme postu ministra spravedlnosti, dnes svůj postoj změnil. Na uvolněnou ministerskou pozici navrhnul prezidentu Miloši Zemanovi Jana Kněžínka. Níže přinášíme jeho krátký profil.

Právník Jan Kněžínek (*1979) studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde se věnoval oborům právo a právní věda a poté oboru veřejné, ústavní a trestní právo.

V současnosti působí jako místopředseda legislativní rady vlády, zároveň pracuje jako náměstek této rady. V roce 2015 byl v rámci vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) určen do nově zřízené funkce „prošetřovatele“. Měl tak prověřovat podezření týkající se členů vlády i dalších vysoce postavených činitelů.

„Ukazuje se, jak je důležité, aby měly strany nějaký repertoár lidí. Jde o složitý post vyžadující právnické vzdělání a je těžké ho obsadit," uvedl politolog Lukáš Novotný z univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. "Vyjít s představami hnutí ANO může být složité a ne každý zvládne funkci vykonávat," řekl České televizi.

Kněžínek dosud strávil většinu profesního života ve státní sféře. Od roku 2007 setrvale působí na Úřadu vlády, kam přišel z ministerstva dopravy. Mezi lety 2007 a 2009 pracoval ve vládní radě, kde navrhoval právní předpisy. Následující čtyři roky působil jako tajemník rozkladové komise Úřadu vlády, které od roku 2012 předsedal.

Mezi lety 2010 a 2012 zastával také post ředitele odboru vládní legislativy, poté se přesunul na místo náměstka ministra a předsedy legislativní rady vlády, zároveň pracoval jako vrchní ředitel sekce legislativní rady vlády.

Krátce si vyzkoušel i funkci náměstka ministra pro lidská práva Jiřího Dientsbiera, tento post zastával mezi červnem a červencem v roce 2015. Poté se přesunul na místo náměstka pro řízení sekce legislativní rady vlády.

Kněžínek rovněž asistoval Andreji Babišovi v kauze nejmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí. Babiš totiž už dříve řekl, že postup a nominaci ministrů koordinoval s faktickým šéfem legislativní rady vlády Janem Kněžínkem.

Vedle své činnosti na vládě také přednáší na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, a to předmět ústavní právo a státověda.

Změnu Babišova postoje, který místo sebe navrhl Kněžínka na post ministra spravedlnosti, komentovala také opozice. „Pana Kněžínka znám, je to úředník, legislativec. Je to sice odborník, ale je to úředník. Ne politik. Je zjevné, že je tam pouze dočasně," prohlásil například Jiří Pospíšil, předseda TOP 09.

"Je dobře, že Andrej Babiš nakonec porozuměl tomu, že trestně stíhaný premiér nemůže zároveň být i ministrem spravedlnosti. Sice pozdě, na základě "blbých keců opozice", ale přece," okomentoval předseda ODS Petr Fiala.