Kellner prodal žižkovský "telekom". Novým majitelem je Central Group

Ústřední telekomunikační budova Cetin v Praze na Žižkově v Olšanské ulici, kterou koupil Central Group.

Ústřední telekomunikační budova Cetin v Praze na Žižkově v Olšanské ulici, kterou koupil Central Group. Zdroj: Michael Tomeš_E15

Vpravo bytový projekt společnosti Central Group nazvaný Residence Garden Towers v Praze na Žižkově, vlevo v pozadí stará budova "telekomu", kterou Central Group koupil od společnosti Cetin.
O nemovitost se zajímala také skupina Penta.
Cenu transakce žádná ze stran nekomentovala. Podle informací deníku E15 se pohybuje mezi 600 až 800 miliony korun.
Její výši ale ještě určí, jakou výstavbu se na čtyř hektarovém pozemku podaří prosadit. PPF tak zůstává zainteresovaná na rozvoji lokality.
Ústřední telekomunikační budova Cetin v Praze na Žižkově v Olšanské ulici.
22
Fotogalerie

Miliardář Dušan Kunovský získal další lukrativní parcelu pro budoucí výstavbu. Jeho společnosti Central Group se podařilo získat od společnosti Česká telekomunikační infrastruktura ze skupiny PPF známou stavbu v Praze na Žižkově.

Známou telekomunikační centrálu v Praze na Žižkově v Olšanské ulici získal od společnosti Cetin ze skupiny PPF největší bytový developer Central Group. V prodejním tendru se firmě miliardáře Dušana Kunovského podařilo přebít investiční skupinu Penta.

„Můžeme potvrdit, že jsme dnes od skupiny PPF koupili areál sídla společnosti Cetin v Praze na Olšanské ulici,“ řekl na dotaz deníku E15 Kunovský.

Cenu transakce žádná ze stran nekomentovala. Podle informací deníku E15 se pohybuje mezi 600 až 800 miliony korun. Její výši ale ještě určí, jakou výstavbu se na čtyř hektarovém pozemku podaří prosadit. PPF tak zůstává zainteresovaná na rozvoji lokality.

„Je možné, že by zde místo 78 metrů vysoké nevyužívané telekomunikační věže vznikla nějaká stejně vysoká ikonická moderní stavba, která by se mohla stát soudobou architektonickou dominantou této části Prahy,“ doplnil šéf Central Group.

Stejně tak ale podle něj může převážit názor, že nová zástavba nemá převýšit okolní stavby. „Nepospícháme, jsme dlouhodobý investor. Nemovitosti jsme nyní koupili, zaplatili a ještě alespoň sedm let je budeme pronajímat,“ dodal.

Cetin proto se stěhováním z prostor, které mu již technicky nevyhovují, nechvátá. „Ohledně stěhování stále žádné rozhodnutí nepadlo, zvažujeme všechny možnosti,“ sdělila mluvčí firmy Tereza Gáliková. Po odstěhování nabídne developer kanceláře k dalšímu pronájmu.   

Central Group díky nové akvizici ještě více posílí pozici na lukrativním Žižkově. Hned vedle telekomunikačního sídla loni dokončil výstavbu velkého projektu Residence Garden Towers. Jen o kousek dál, v severní části Nákladového nádraží Žižkov, připravuje Central Group svůj dosavadní největší projekt. Nová čtvrť bude mít kolem 2600 bytů.  


Vše o realitách a stavebnictví čtěte zde >>>


Majitel Central Group sází na to, že se ze Žižkova stane nejlepší místo pro bydlení v metropoli. „Žižkov má z hlediska rezidenčního trhu obrovský potenciál. V rámci širšího centra Prahy se mění z popelky na žádanou princeznu,“ komentoval lokalitu realitní makléř Petr Vomastek.

Objekt Ústřední telekomunikační budovy kdysi patřil k nejmodernějším a největším telekomunikačním stavbám v Evropě. Budova byla dokončená v roce 1980. Stála 1,5 miliardy tehdejších československých korun, otevření se osobně účastnil tehdejší předseda vlády Lubomír Štrougal.

Penta tentokrát neuspěla. Podívejte se na její projekt přestavby Masarykova nádraží:

Video placeholde
Projekt skupiny Penta na zástavbu kolem Masarykova nádraží v Praze • Penta