Kempy si pochvalují úspěšné léto

kemp

kemp Zdroj: profimedia.cz

Tuzemské kempy a tábořiště se letos v létě otřepaly z dlouhodobé krize a letitého úbytku návštěvníků. Za tři měsíce od července do září si našlo cestu do kempu přes 740 tisíc hostů, téměř o pětinu více než v loňském roce. V absolutních číslech to představuje největší přírůstek ze všech kategorií ubytování včetně čtyřhvězdičkových a pětihvězdičkových hotelů.

Předseda Asociace kempů ČR Bohumil Starý ovšem k číslům Českého statistického úřadu přistupuje opatrně. Nárůst se podle něj týká hlavně velkých kempů v turisticky nejoblíbenějších lokalitách, hlavně na jižní Moravě a v jižních Čechách. Dobře si vedla zařízení například v okolí přehrad Orlík a Lipno, jihomoravským kempům se daří prodlužovat sezonu díky nejrůznějším slavnostem spojeným s vínem.

„Pokud máme zprávy od našich členů, což jsou hlavně menší kempy, tak situace nebyla jiná než loni. Většina z nich má problém vůbec zaplatit členské poplatky,“ řekl Starý.

Hosté v českých kempechHosté v českých kempech | E15

Situace podle něho není růžová i proto, že provozovatelé už několik let drží stejné ceny, ale náklady jim stále rostou. Dobré zprávy nemají ani pražské kempy, které jsou závislé výhradně na zahraniční klientele. V poslední době jim ale tyto hosty přetáhly neustále zlevňující hotely.

„Je tu výrazný pokles. My potřebujeme lidi s autem, do Prahy se ale stále více kvůli levným letenkám létá. Karavaning naopak přestal být levnou záležitostí, rostou ceny benzinu, zavádí se mýtné a tak dále,“ uvedl majitel pražského Triocampu Vlastimil Němec. Čísla za celou republiku ale ukazují, že do českých kempů přijelo v létě více Čechů i cizinců. Ze zahraničních kempařů vedou Němci (25 tisíc) a Nizozemci (20 tisíc). Kuriozitou je devět Malťanů, 22 Indů nebo 24 Číňanů.

 

 

 

 

Majitelé mají za sebou těžká léta, kdy jim hostů stále výrazně ubývalo. Rekordní byl rok 2004, kdy do českých kempů zavítalo 1,3 milionu lidí, přes milion klientů si našlo cestu do kempu ještě v roce 2007. Loni se v nich ubytovalo 780 tisíc lidí, což je vůbec nejhorší výsledek, pokud vynecháme povodňový rok 2002.