Klaus podepsal nejdůležitější zákon. Česká republika má rozpočet

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Schodek rozpočtu má v příštím roce klesnout pod 100 miliard korun.

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok. Nic tak nebrání tomu, aby začal platit třetí státní rozpočet připravený vládou premiéra Petra Nečase (ODS). Schválený schodek rozpočtu má podle něj klesnout na rovných 100 miliard korun.

Sněmovna schválila vládní návrh rozpočtu s některými úpravami minulý týden. Předcházelo tomu schválení vládního daňového balíčku, který zvyšuje DPH i další daně a s nímž rozpočet počítá. Prosazení daňového balíčku, a potažmo rozpočtu, na podzim zkomplikoval odpor šestice poslanců ODS vůči balíčku.

Vybraná čísla ze státního rozpočtu
Celkové příjmy rozpočtu na příští rok jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun.
Tradičně nejvíc penězmá dostat ministerstvo práce; na výdaje bude mít přes 512 miliard korun, což jsou více než dvě pětiny celkových výdajů státního rozpočtu.
Výdaje na úrokyze státního dluhu klesnou proti letošnímu schválenému rozpočtu o téměř 11 miliard korun na 68,6 miliardy korun.
Státní dluhby měl vzrůst na bilion a 762 miliard korun. Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 0,7 procenta a průměrnou inflací 2,1 procenta.

Zvyšování DPH kritizoval opakovaně i Klaus. Stěžoval si také na to, že mu vláda zákon, s nímž počítá ve státním rozpočtu, poslala několik dní před koncem roku. Vládní daňový balíček ale v pátek i přes své výhrady podepsal. To naznačovalo, že zřejmě nebude těsně před koncem roku vetovat ani státní rozpočet.

Vláda avizovala, že chce v roce 2013 ukončit řízení o nadměrném schodku v EU. Kvůli tomu, aby se schválený zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi nepromítl do schodku rozpočtu na příští rok, vláda závazek státu platit církvím promítla jako jednorázovou účetní operaci už do letošního rozpočtu. Téměř celý stomiliardový schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů.