Klaus u lidí ztrácí, stále je ale nejdůvěryhodnějším politikem

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Nejdůvěryhodnějším českým vrcholným politikem je prezident Václav Klaus, kterému věří téměř polovina lidí. Jeho podpora ale v posledních dvou letech vytrvale klesá, v září roku 2010 měl podporu více než dvou třetin obyvatel ČR. Vyplývá to z výsledků červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM).

Prezident Klaus získal v průzkumu důvěry ve 27 čelných ústavních činitelů největší podporu, přesně 48 procent dotázaných. Při stejném průzkumu na podzim roku 2010 mu věřilo 68 procent obyvatel. Od posledního dotazování na všechny vrcholné politiky letos v březnu důvěra v Klause opět klesla, a to o jeden procentní bod.

Na druhé a třetí příčce se za prezidentem umístil znovu předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se 43 procenty a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s 39 procenty. Rychetskému od března podpora vzrostla o dva procentní body. Důvěru v Němcovou zjišťovalo centrum naposledy v květnu spolu s důvěrou ve vybrané čelné představitele politických stran, od té doby se její míra nezměnila.

Statisticky významný nárůst důvěry CVVM zaznamenalo jen u premiéra (ODS). Podíl lidí, kteří mu věří, se od květnového průzkumu důvěry v čelné stranické představitele zvýšil o čtyři procentní body na 23 procent. I to mu stačilo jen na desátou příčku žebříčku důvěryhodnosti, těsně za předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, kterému věří přesně čtvrtina Čechů. Průzkum proběhl ještě předtím, než premiér odvolal Ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Pokles o čtyři procentní body nastal u předsedy Věcí veřejných Radka Johna na devět procent a vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) na 15 procent.

V první desítce je ještě předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s 38 procenty, místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) a exministr Pospíšil, oba s 36 procenty, vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) s 35 procenty a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který získal 26 procent.