Klaus? Ufňukaná kremlofilní bába, napsal Joch a u Nečase skončil

Ostře se dnes do prezidenta Václava Klause opřel Roman Joch, poradce premiéra Petra Nečase pro oblast lidských práv a zahraniční politiky. Ve svém internetovém blogu vyslovil nesouhlas s názorem, že páteční útok na Klause v Chrastavě na Liberecku byl atentát, a naznačil, že Klaus se po incidentu chová zbaběle. Nazval ho dokonce „ufňukanou kremlofilní bábou“. Od jeho slov se premiér Nečas vzápětí distancoval a s Jochem ukončil spolupráci.

„Jednoznačně se distancuji od slov Romana Jocha,“ uvedl Nečas v prohlášení pro média. Doplnil, že k dnešnímu dni byly okamžitě ukončeny všechny smluvní vztahy úřadu vlády s Jochem.

Na Klause v pátek z airsoftové pistole vystřelil šestadvacetiletý muž. Prohlásil, že šlo o „zoufalý čin obyčejného člověka“, kterým chtěl upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Obviněn byl později z výtržnictví.

Klaus a jeho okolí reagovali slovy, že příčinou útoku je nenávistná atmosféra v uměle rozeštvávané společnosti a zmínili se o některých známých Klausových mediálních kriticích. Prezident odmítl Nečasovo hodnocení události jako „politováníhodného“ incidentu. „To byl spíše prvně za 100 let našeho moderního státu atentát na prezidenta republiky,“ řekl Klaus pro deník Dnes.

Joch: Byl to odsouzeníhodný protest, ne atentát

Podle Jocha se však o atentát rozhodně nejednalo. „Byl to protest, nešťastný, sprostý, hloupý, dementní, odsouzeníhodný, ale pouze protest, nikoli atentát,“ poznamenal. Důkazem je podle něho fakt, že prezident nebyl v ohrožení života „ani vteřinu, ani mikrosekundu, ba ani pikosekundu“.

„Rozdíl mezi bouchačkou a airsoftovou bouchačkou je jako rozdíl mezi aktem a pietním aktem,“ míní Joch. Podotkl, že na levici nesnáší její ufňukanost, plačtivou stylizaci se do role věčné oběti. Stejná věc mu prý ale vadí na současné hlavě státu.

„Když byl atentát na (amerického prezidenta Ronalda) Reagana - skutečný atentát! - a jemu šlo o život, co dělal Reagan? Žertoval. On však byl konzervativec,“ napsal Joch. Podle něj je vydávání se za oběť vrcholně nekonzervativní.

Joch prý také uvažuje, jak by na věc reagoval Klausův předchůdce Václav Havel, kdyby se podobný incident stal jemu. A míní, že loni zesnulý exprezident by nejspíš věc zlehčoval, bagatelizoval a obrátil ve vtip.

„Jako konservativec jsem měl tisíc výhrad vůči Václavu Havlovi, ale taky tisíc důvodů vážit si ho. Nikdy ho nezlomili a nikdy nebyl 'cry-baby'. Alespoň ne na veřejnosti. Jenže on byl muž. Nikoli ufňukaná kremlofilní bába,“ uzavřel Nečasův poradce.