KLDR staví luxusní lyžařské středisko, otevře ho i zahraničním turistům

Kim Čong-un v rozestavěném lyžařském areálu

Kim Čong-un v rozestavěném lyžařském areálu Zdroj: KCNA

Severokorejský vůdce Kim Čong-un potřebuje své zemi i světu dokázat, že je důstojným členem své dynastie. To ale nezahrnuje jen jaderný program a hrozby vůči jižnímu sousedovi. KLDR staví lyžařské středisko, se kterým chce dosáhnout „světové úrovně“.

Na kopci Masik v provincii Kangwon vzniká několik sjezdovek a hotel, uvedla státní tisková agentura KCNA. Masik je přitom jen 768 metrů vysoký a od listopadu do března zde obvykle prší.

Ani možný nedostatek sněhu během lyžařské sezóny ale Kima neodradil, aby osobně dorazil na staveniště. „Byl velmi spokojen s prací vojáků-dělníků, kteří vytvořili lyžařský areál o rozloze stovek tisíc čtverečních metrů, včetně sjezdovek v celkové délce přes 110 tisíc metrů a šířce 40 až 120 metrů,“ napsala KCNA.

Kim, který studoval ve Švýcarsku, je podle agentury zběhlý v provozu lyžařských areálů. „Žádal vybudování nejen odpočinkových míst, ale i stanic první pomoc na začátku uprostřed a na konci sjezdovek, a zavedení automatického monitorovacího systému lanovek, aby se předešlo nehodám,“ uvádí zpráva.

Podle pekingské cestovní kanceláře Koryo Tours bude nové středisko otevřené i pro cizince. „O těchto plánech víme už několik let. Stavba ale začala teprve nedávno a základní plány jsme viděli minulý týden,“ řekl CNN šéf kanceláře Simon Cockerell.

Jižní Koreji vyvolává stavba lyžařského resortu kritiku. „Skutečnost, že Severní Korea utrácí obrovské sumy za stavbu lyžařského areálu, zatímco ani lidé ani armáda nemají dost jídla, ukazuje, že jde jen o tah, jak propakovat, že Kim Čong-un je vůdce, který se stará o své lidi,“ řekl jihokorejské zpravodajské agentuře NK News uprchlík ze severu. Podle něj si turisté nové středisko neužijí. Stávající lyžařské areály totiž využívá výhradně armáda.

Rozestavěný lyžařský areál v Severní KorejiRozestavěný lyžařský areál v Severní Koreji | KCNA