Kmoníček bude velvyslancem v USA

Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček Zdroj: Tereza Zavadilova, E15

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta Miloše Zemana, bude novým velvyslancem ve Spojených státech. Serveru E15.cz to potvrdily dva důvěryhodné zdroje.

Návrh na jmenování bude v režimu tajné projednávat vláda. Kmoníček by měl na postu velvyslance vystřídat Petra Gandaloviče, který ve Washingtonu působí od července 2011.

Podle Kmoníčka jde o záležitost ministerstva zahraničních věcí a vlády. „K nám na Hrad ještě nic nedošlo. A i potom by to bylo tajné,“ sdělil Kmoníček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že téma výběru velvyslanců prezident nekomentuje. „Podotýkám, že vláda projednává tyto záležitosti v režimu utajení. A dodávám, že do udělení agrément nikterak jména nekonkretizujeme,“ řekl Ovčáček.

V současnosti však neexistuje důvod, proč by vláda neměla Kmoníčkovu kandidaturu schválit. Gandalovič, který je mimochodem bývalý ministr zemědělství za ODS, by letos stejně skončil a o Kmoníčkovi jako jeho nástupci diplomaté už nějakou dobu pod rouškou anonymity mluví.

Není ani důvod se domnívat, že by prezident Zeman byl s Kmoníčkem nespokojený. Kmoníček mu například pomohl zažehnat spor s bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem ohledně jmenování velvyslanců, v němž Zeman nakonec dosáhl svého.

Kmoníček je ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Dříve již působil jako velvyslanec v Austrálii, do července 2010 byl také náměstkem ministra zahraničních věcí pro právní a konzulární problematiku a aktuální politické otázky.

Hynek Kmoníček: Nejsem Zemanovo kladivo

Hynek Kmoníček: Tvrdost vůči Rusku vyvolá i naši bolest