Koalice zřejmě převede Volného novelu o hazardu do vládního návrhu

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek 6. října na schůzi Poslanecké sněmovny v Praze

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek 6. října na schůzi Poslanecké sněmovny v Praze Zdroj: ctk

Sněmovna nejednala o návrhu Jana Volného (ANO) na vyšší zdanění hazardu. Zvláštní schůzi svolanou na žádost skupiny koaličních poslanců hned po zahájení přerušili na návrh Miroslava Kalouska (TOP 09) v podstatě na neurčito. Koalice nyní uvažuje o tom, že novelu převede do vládního návrhu, kterým by se už v pondělí měla zabývat vláda. Sněmovnou by pak mohl projít ve zrychleném čtení, a začít tak platit od začátku roku, oznámil po jednání koaliční rady ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Uvažujeme, že bychom tu novelu transformovali do vládního návrhu, takže jsem dostal za úkol to předložit na pondělní vládu,“ řekl Babiš. Koalice se domluvila, že budou zachovány dvě sazby zdanění.

Shoda panuje na nižší sazbě 23 procent, lidovci chtějí ještě po ministerstvu financí doložit správnost nastavení vyšší sazby 28 procent a denního poplatku 110 korun za automat. Podle Babiše by KDU-ČSL chtěla, aby se za automat platilo 75 korun místo současných 55.

Neefektivní zóna

„Je to z toho důvodu, že na základě konzultace s ministerstvem financí jsme dospěli k názoru, že takto nastavená míra zdanění je již v neefektivní zóně, která by vedla k tomu, že v takto velké míře zdanění by došlo k rozvoji černého hazardu a k rozvoji kvízomatů,“ řekl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Koalice o tom ještě bude jednat na předsednictvu vlády v pondělí,“ řekl ministr financí. Podle Bartoška jsou lidovci koaliční návrh připraveni podpořit, pokud ministerstvo financí doloží „řádně spočítané“, že jsou tyto sazby správné. Koalice chce o vládním návrhu jednat i s opozicí.

Tříhodinové čtení

Volného návrh poslanci rozjednali už v úterý večer. Kalousek tehdy zahájil obstrukce, když asi tři hodiny četl z diplomové práce na téma hazardu. Sliboval mnohahodinový projev. Kalousek dnes zdůraznil, že TOP 09 nebojuje proti vyššímu zdanění hazardu, jak tvrdí poslanci ANO. Daňové změny by ale měly být podle Kalouska předloženy návrhem s řádným připomínkovým řízením. Volného předlohu označil za záplatovaný poslanecký podvozek.

Soubor vládních návrhů, které mají nově regulovat a zdanit hazard, už ve Sněmovně leží pro úvodní kolo debaty. Kalousek mluví i o možnosti podat zcela nový řádný návrh. Pokud by odešel ze Sněmovny do konce listopadu, je podle něho šance mít nové sazby účinné od příštího roku. TOP 09 by v takových případech jednání neblokovala, zdůraznil.

Silová řešení nemají smysl

Pro přerušení zvláštní schůze hlasovalo 123 ze 136 přítomných poslanců včetně zástupců ANO, proti byli jen tři sociální demokraté. Kalousek ocenil to, že i koalice dospěla k názoru, že „silová řešení“ nemají smysl.

Původní dohoda na dnešek zněla, že o Volného předloze budou poslanci jednat tak, aby se uskutečnily i pravidelné interpelace. Nyní je schůze přerušena do nové dohody předsedů poslaneckých klubů. Známa by měla být po nejbližším zasedání organizačního výboru, jež je svoláno na 21. října.

Odvody mají být vyšší o pět procentních bodů

Volného novela předpokládá zvýšení odvodů z hazardu o pět procentních bodů na 25 procent a zdvojnásobení denní sazby za každý automat, která má být 110 korun. ANO s ČSSD podaly pozměňovací návrh, podle kterého by sazby byly 23 a 28 procent podle druhu hazardu. Vládní návrh předpokládá tři daňové sazby 25, 30 a 35 procent, přičemž účinnost se nyní navrhuje od roku 2027.

Dříve Kalousek zdůvodňoval odpor k předloze poslance hnutí ANO i tím, že se projednává přednostně před jinými poslaneckými návrhy. Koaliční poslanci upozorňují na to, že s vyššími příjmy z hazardu počítá návrh státního rozpočtu pro příští rok.

V programu mimořádné schůze, jenž byl dnes schválen, je ve druhém čtení vedle Volného návrhu i vládní předloha o zvýšení podílu krajů na vybrané dani z přidané hodnoty na úkor státu. Tuto novelu ale už poslanci stihli projednat v úterý. V závěrečném schvalování budou rozhodovat i o návrzích pravice na zvýšení podílu obcí z vybrané DPH.