Koaliční spory na Praze 4 eskalují, hrozí odvolání starosty Štěpánka

Petr Štěpánek

Petr Štěpánek Zdroj: CTK

Koaliční partneři Strany zelených v Praze 4 se bouří. Řešením dlouhodobějších sporů má být pokus odvolat na středečním zastupitelstvu starostu Petra Štěpánka, tvrdí zdroj serveru E15.cz. „V tuto chvíli bych nerad komentoval dění v koalici. Nebudu koaličním partnerům vzkazovat nic přes média. Věci se musí nejdřív vyřešit,“ řekl místostarosta za TOP 09 Jan Petr, informaci ale nepotvrdil. Právě TOP 09 spolu s dalším koaličním partnerem – ČSSD – se údajně měly rozhodnout pro radikální řešení.

Koalice vedla dohadovací řízení už v prosinci. Důvodem měly spory o kompetence dovnitř koalice, které podle partnerů starosta překračoval. Výhrady měli i k připravovanému rozpočtu, který je v gesci Štěpánka. „Uvidíme, jak byly naše výhrady k tomuto stěžejnímu bodu reflektovány,“ uvedl Jan Petr. Právě rozpočet má být zítra projednáván zastupiteli.

Štěpánek předpokládá, že informace o jeho odvolání je „anonymní z bulvárního nepřátelského webu tadyjestepankovo, kde se nikdo dosud nikdo nepřihlásil k autorství.“ Tento web skutečně rozeslal novinářům zprávu, že se pod starostou „kýve židle“.

„Od voleb probíhají pokusy destabilizovat úřad městské části za účelem komplikovat předání moci. Minulý týden jsem odvolal tajemníka Dudru, který mimo jiné již polovině minulého roku zanedbal vysoutěžení IT podpory. Nový tajemník bude vybrán ve výběrovém řízení,“ reagoval Štěpánek na dotaz ke svému odvolání. Minulý týden nefungoval na radnici počítačový systém, informoval mimo jiné web.

Dudra ale situaci vidí jinak. „Není pravdou, že by někdo zanedbal výběr outsorcingu IT. Výběrové řízení bylo ukončeno v době, kdy byla veškerá potřebná služba zajištěna. Jiná věc je, že si pan starosta neumí poradit se situací, kdy původní řízení zrušil a připravuje nové. Obviňovat z této situace člověka, který je již téměř osm měsíců v pracovní neschopnosti po krvácení do mozku je podle mne jen dětsky naivní výmluva,“ řekl E15.cz. „Navíc, pokud jsem dodnes neobdržel odvolání písemně, nemohl jsem být minulý týden odvolán. V takovém případě by se ze strany starosty jednoznačně jednalo o nezákonný postup,“ dodal Dudra.

Štěpánek čelil v nedávné minulosti kritice ohledně prodeje městského majetku. Radnice čtvrtého městského obvodu přichystala k prodeji vilu za 8,3 milionu korun, z transakce ale těsně před schválením zastupitelstvem sešlo z obav z obvinění ze střetu zájmů, informovaly Lidové noviny. Smlouvu totiž měli ve finále podepsat politici téže strany – za Prahu 4 starosta zelených Petr Štěpánek a za kupující firmu Tavre boro senátor Strany zelených Václav Láska. Štěpánek to ale odmítá. „S prodejem vily nemám nic společného. Celá transakce byla kompletmě připravena minulým vedením radnice. Já jsem udělal jediné - stáhnul jsem ji z projednání zastupitelstva,“ uvedl pro E15.cz.

Kritiku sklízí Štěpánek i za kumulaci funkcí – kromě starostenské židle je členem zastupitelstva hlavního města Prahy, předsedou zastupitelského klubu Trojkoalice, předsedou bezpečnostního výboru zastupitelstva hlavního města a zasedá také v dozorčí radě Pražských služeb.