Koho hodlá nachytat úřad pro ochranu soukromí? Developera nebo obec

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) odhalil plány pro letošní rok. Celkem chystá 16 kontrol v oblastech se zvýšenou mírou rizika. Prověří veřejnou správu, cloudové služby, developerské společnosti nebo zasílání obchodních sdělení. Kromě toho počítá s tím, že provede zhruba 150 dalších šetření na základě zaslaných podnětů.

„Kontrolní záměry našeho úřadu se zaměří na oblasti, v nichž lze očekávat vyšší míru rizika při zpracování osobních údajů a na oblasti, kde se na základě předcházejících zkušeností ukázalo, že může jít o systémové pochybení nebo nesprávné nastavení podmínek při zpracování osobních údajů,“ uvedl mluvčí ÚOOÚ David Palát. Záběr ÚOOÚ má být letos obsahově pestrý. Mluvčí samozřejmě žádný ze subjektů konkrétně nejmenoval.

ÚOOÚ například zkontroluje zpracování osobních údajů, které provádí veřejná správa v rámci velkého objemu dat a dále je využívá například pro účely marketingu. Cílem bude u vybraného subjektu ověřit, zda „osobní údaje pocházející ze zákonně zpracovávaných databází nejsou dále využívány za jiným účelem“.

V oblasti elektronických komunikací chtějí ochránci soukromí prověřit, zda je technicky a organizačně zajišťována důvěrnost zpráv a s nimi spojených provozních a lokalizačních údajů, které se přenášejí prostřednictvím veřejné komunikační sítě a veřejně dostupných služeb elektronických komunikací.

Ke kontrole jsme si vybrali také společnosti v oblasti zdravotnictví, školství, archivnictví a spisové služby.

Stranou pozornosti nezůstane zpracování osobních údajů pomocí systémů využívajících biometrické údaje při vstupu zaměstnanců do pracovních prostor.

U vytipované developerské společnosti bude provedena kontrola podmínek ochrany osobních údajů v souvislosti s přípravou a realizací developerských projektů při instalaci a provozu dohledových systémů.

„Ke kontrole jsme si vybrali také jednu obec nebo společnosti v oblasti zdravotnictví, školství, archivnictví a spisové služby. Kontrolována bude také firma poskytující služby v oblasti cestovního ruchu, jejichž součástí je předávání osobních údajů do třetích zemí,“ upřesnil mluvčí.