Komu dát svůj hlas? Nerozhodným pomůže volební kalkulačka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro MArtin Pinkas

Kdo tápe v tom, komu dát svůj hlas v předčasných parlamentních volbách, může i letos vyzkoušet volební kalkulačku. Zjistí, která strana je mu názorově nejbližší. Zatím si lidé mohou v rámci inventury hlasování otestovat, jak by hlasovali ve 35 nejdůležitějších zákonech, které poslanci v uplynulých třech letech projednávali, a najít spřízněnou „politickou duši“.

Byli byste pro církevní restituce, rušení sKaret nebo legalizaci konopí k léčebným účelům a vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka?

Aktuální volební kalkulačka začne podle analytika sdružení KohoVolit.eu Kamila Gregora pracovat od 25. září. Založena bude na porovnávání názorů voliče a všech kandidujících stran na řadu otázek od daní přes zdravotnictví až po boj proti korupci.

Volební kalkulačka, kterou sdružení poprvé spustilo při volbách v roce 2006, je podle jejího tvůrce Michala Škopa nejúspěšnějším volebním testem v Česku. Při letošních prezidentských volbách ji využilo 1,2 milionu lidí. „To představuje každého pátého voliče,“ podotkl Škop. Velký zájem očekává i letos s ohledem na nové strany.

 

 

 

David Klimeš: Strany hledají Superstar