Komunisté v preferencích překonávají ODS

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip Zdroj: CTK/Michal Dolezal

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, zvítězila by v nich ČSSD s 31,5 procenta hlasů. Druhá by skončila KSČM s 21 procenty a až třetí příčku by obsadila ODS s 20,5 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu agentury CVVM.

Do Sněmovny by se podle něj dostala ještě TOP 09 s 8,5 procenta hlasů a KDU-ČSL se šesti procenty. Tři procenta rozhodnutých voličů preferují Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ) a 1,5 procenta Stranu zelených (SZ).

Volební model(září 2012)

Volební model (září 2012)Volební model (září 2012) | CVVMZdroj: CVVM

Popularita ČSSD v červnu spadla z květnových 36,5 procent na 31 procent, v září se o půl procentního bodu zvýšila. Preference KSČM za od května pohybují okolo 21 procent a ODS si polepšila z květnových 17 na zářijových 21 procent.

TOP 09 by v květnu volilo 10,5 procenta lidí, nyní to je 8,5 procenta. Preference KDU-ČSL byly v květnu na 5,5 procenta, v červnu stouply na sedm procenta a nyní jsou na šesti procentech.

Srovnání povolebních šetrení(v procentech)

Srovnání povolebních šetreníSrovnání povolebních šetrení | CVVMZdroj: CVVM

K volbám do Sněmovny by v září přišlo 57 procent lidí s volebním právem, z toho 28 procent určitě a 29 procent spíše. Naopak určitě by nepřišlo 29 procent voličů a deset procent spíše ne. Sedm procent dotázaných odpovědělo, že zatím neví.