Komunistický europoslanec Maštálka získal od Putina Řád přátelství

MUDr. Jiří Maštálka, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (KSČM)

MUDr. Jiří Maštálka, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (KSČM) Zdroj: ctk

Český komunistický europoslanec Jiří Maštálka dostal od prezidenta Vladimira Putina vysoké ruské státní vyznamenání. Putin Maštálku vyznamenal Řádem přátelství jako místopředsedu delegace Evropského parlamentu ve výboru parlamentní spolupráce Evropská unie - Rusko.

Řád přátelství patří k nejvyšším ruským vyznamenáním, uděluje se od roku 1994. V sovětských dobách neslo vyznamenání název Řád přátelství národů.

Ocenění řád dostávají za „velký přínos k upevnění přátelství a spolupráce s Ruskou federací,“ dále za rozvoj obchodních, ekonomických a vědeckých styků a za zachování a popularizaci ruštiny a ruské kultury v zahraničí.

Kromě Maštálky řád nyní obdrželo několik zahraničních podnikatelů, kteří působí ve společných firmách s Ruskem, zástupci ruských krajanských spolků v zahraničí, ministři vlád Vietnamu, Rakouska a Monaka a další osobnosti. Šedesátiletý Maštálka je od roku 2004 poslancem Evropského parlamentu za KSČM, post obhájil ve volbách v letech 2009 a 2014.

KSČM dnes v prohlášení zveřejněním na svém webu uvedla, že Putin ocenil dlouholetou Maštálkovu práci vykonávanou jak z pozice levicového europoslance, tak i českého politika a lékaře. „Byl by to dlouhý a pestrý výčet aktivit, akcí a projektů, které Jiří Maštálka v posledních letech realizoval v zájmu rozvoje přátelských vztahů Evropské unie a Ruska, Ruska a České republiky,“ uvádí se v prohlášení.