Konec brněnské anabáze? Amazon plány odpískal, prý definitivně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Amazon.com

Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
Sklad Amazonu
9
Fotogalerie
Americký internetový obchod Amazon prý definitivně ustoupil od záměru postavit své distribuční centrum v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa. Interpretace oznámení jsou ale různé. "Firma hledá jiné vhodné místo ve střední a východní Evropě," uvedl totiž ne zcela jednoznačně mluvčí Amazonu pro Česko Karel Taschner. Brněnský primátor Roman Onderka i proto stále věří, že šance ještě žije.

Situace kolem brněnské investice Amazonu tak začíná být nepřehledná. Že o Brno zájem nemají, totiž Američané prohlásili už jednou poté, co zastupitelé města plán Amazonu kvůli problémům s pozemky několikrát odmítli. To potvrdil i šéf Amazonu pro Evropu Tim Collins v rozhovoru pro E15.

Po peripetiích ale nakonec prodej pozemků developerovi CTP Invest, který projekt pro Amazon připravuje, dostal od Brna zelenou. V květnu zastupitelé schválili aktualizaci územního plánu, čímž stavbu centra umožnili. Poté pak zástupci Amazonu ještě jednali i s vládou s tím, že definitivně se vyjádří do začátku prázdnin.

A toto nové vyjádření Amazonu vneslo do věci ještě větší nejistotu. Přímo totiž firma neprohlásila, že Brno už nepřipadá v úvahu. Uvedla pouze, že „hledá jiné místo“. „V souvislosti s naším evropským růstem jsme nadále otevřeni hledání dalších příležitostí v České republice,“ oznámil bez dalších podrobností Taschner.

Na to také upozorňuje primátor Brna Roman Onderka, který stále trvá na tom, že jednáním ještě není konec. „Amazon neřekl, že s Brnem nepočítá, ale jen že o něj neusiluje. Smlouva města s CTP je platná do konce roku a nyní musí usilovat investor, tedy CTP a město. Pořád si myslím, že to za to stojí, i když zpráva Amazonu není dobrá. Myslím, že Amazon ještě jedou bude posuzovat všechny nabídky, i tu brněnskou,“ řekl Onderka.

Angažuje se právě také CTP. „Ten, kdo musí usilovat o to, aby Amazon zůstal v Brně, je nyní CTP Invest. Je potřeba získat příslušná stavební povolení a uzavřít proces hodnocení životního prostředí EIA,“ uvedl v České televizi regionální ředitel CTP Invest Tomáš Budař.

Podle ředitele CTP Remona Vose se ale už Amazon přesvědčit nepodaří. „CTP bude pokračovat v hledání jiných investorů a věřím, že se podaří brzy nějaké najít,“ sdělil.

Boj o pozemek

Právě pozemek pro Amazon stále budí vášně. „Ukazuje se, že v zastupitelstvu se hlasovalo o Amazonu bez Amazonu a šlo spíše o zájem developera získat městské pozemky, což se mu povedlo,“ řekl ČTK šéf brněnských zastupitelů ODS Libor Šťástka, který se svými spolustraníky hlasovali proti prodeji a aktualizaci plánu.

Šťástka, stejně jako jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) upozornili na to, že CTP před několika týdny prohlásila, že uvažuje o prodeji české části firmy. A pozemky, které lze v průmyslové zóně využít nejen pro výrobu, ale i pro skladování mohou mít vyšší cenu než před schválením aktualizace územního plánu. „Celé pochybnosti o kauze to jenom zvyšuje a je otázka, komu město pozemky poskytlo a pro koho schvalovalo změnu územního plánu,“ doplnil Šťástka.

Hašek se snažil za každou cenu udržet Amazon v Brně a nabídl mu pozemky u letiště. Zda se o ně Amazon zajímal a jak na tuto nabídku zareagoval, Hašek nikdy neřekl a na tuto otázku neodpověděl ani dnes. Prohlášení CTP o zájmu Amazonu jít do Brna považuje Hašek za neodpovídající realitě.

Amazon sliboval v Brně investici téměř za tři miliardy korun a 1500 pracovních míst. Obyvatelé přilehlých městských částí však měli strach ze zvýšené dopravy, která je podle nich už nyní za hranicí únosnosti. Jisté je, že sklad Amazonu vyroste v Dobrovízi u Prahy, kde se developer se samosprávou dohodl. Počet pracovních míst ve zdejším logistickém centru Amazonu má být také kolem 1500.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává po celém světě 97 tisíc lidí.

Tim Collins z Amazonu: Odejít z Brna bylo těžké. Česko je pro nás důležité