Konec koalice v Praze? Nesmysl, myslí si Svoboda

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ctk

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nepředpokládá, že by koalice v metropoli skončila. Pokud by TOP 09 opustila koalici, která řeší korupční problémy, byl by to podle něj velmi divný signál voličům. Svoboda to dnes řekl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Koalice v Praze se dlouhodobě nedokáže shodnout na čtyřech problematických bodech. Jde o otázky kolem dostavby a financování tunelu Blanka, dále jde o odkup podílu v Pražské plynárenské, financování dopravního podniku a objednávky právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů.

Svoboda dnes zdůraznil, že nejspornější bod, tedy problematika tunelu Blanka, je „relativně jednoduchý“ a bude fakticky vyřešen do konce dubna, kdy by mělo být hotovo prověřování faktur. Primátor chce, aby město platilo jen ty faktury, které jsou regulérní a správné. „Prostředky máme v celém rozsahu převedené, rozpočet s tím počítá,“ prohlásil Svoboda.

Rok času na prověřování faktur byl podle něj ztracen, když byl náměstkem Karel Březina z ČSSD, a věc se začala řešit až po jeho odchodu koncem roku 2011.

Dokončení prověrky faktur by podle primátora mohlo skončit do konce příštího měsíce.

Po dvou týdnech dohodovacího řízení vyvolala v pátek TOP 09 v Praze smírčí řízení. Svoboda dnes poznamenal, že jej tento krok překvapil, protože se stal za jeho nepřítomnosti, kterou předem ohlásil. V dopise ODS napsal šéf zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra napsal, že ODS „nejeví dostatečný zájem o nalezení řešení v souladu s koaliční smlouvou“. Dokud nebudou jednotlivé problémy vyřešeny, nesmějí orgány města schvalovat žádné návrhy či materiály, které se spornou záležitostí souvisejí.

Primátor Svoboda zdůraznil, že on a celá pražská ODS budou trvat na tom, aby existovala dohoda, že v hlavním městě musí být při hospodaření a zakázkách dodržovány zásady čistoty a průhlednosti.

Na otázku, zda by rezignoval v případě krachu pražské koalice, Svoboda jednoznačně neodpověděl. Čekal by prý na to, jaká nová koalice vznikne, a poznamenal, že by se nejspíš „velmi smál“.