Konečně sníh. Do lyžařských areálů se o víkendu nahrnuly tisíce lidí

Skiareál Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Skiareál Špindlerův Mlýn
Skiareál Špindlerův Mlýn
3
Fotogalerie

Po velmi teplém začátku roku, kdy na českých horách ležely pouhé zbytky sněhu a mnoho lyžařských středisek dokonce zastavovalo provoz, přinesl uplynulý týden opět teploty pod bodem mrazu a víkend i kýžený sníh. A Češi vzali sjezdovky útokem. Na některých z nich si totiž zalyžovali naposledy o Vánocích. Vlekaři mají za sebou nejúspěšnější víkend v tomto roce.

Lanovky jely naplno například v Karlovarském kraji na Klínovci, Božím Daru a v Potůčkách. Bublavský areál se na otevření teprve připravuje. V největším areálu v Krušných horách na Klínovci lyžovalo podle informací areálu v obou dnech celkem 6100 návštěvníků.

„Na jižní straně Klínovce se v tuto chvíli soustředíme hlavně na novou sjezdovku Lázeňská a doufáme, že se ji podaří znovu otevřít v průběhu dalšího týdne, ale konkrétně tuto část areálu je opravdu náročné připravit z důvodu rozdílných teplot na vrcholu a v dolní části. Každopádně je naším cílem zprovoznit a propojit lyžařsky všechny části areálu co nejdříve,“ řekla mluvčí areálu Hana Hoffmannová ČTK.

Lyžaři se vrátili také do Beskyd. Vedoucí největšího lyžařského střediska na Frýdecko-Místecku Ski Bílá Jaroslav Vrzgula řekl, že sníh samozřejmě lidi přilákal, i když ho v podhůří napadlo mnohem více než nahoře. „Sobota byla podstatně slabší, jelikož po nočním sněžení byla sjízdnost silnic horší. Dneska ale bylo opravdu plno, nadprůměrná návštěvnost, měli jsme dva, možná až dva a půl tisíce lidí,“ řekl Vrzgula.

Počasí podle něj ale ještě není adekvátní a zejména kvůli efektivitě technického zasněžování vyhlížejí tužší mrazy na úrovni předpovídaných minus sedmi stupňů Celsia.

Na své kondici budou opět moci pracovat běžkaři na Zadově, kde dnes správci upravili první kilometry běžkařských tras. Po pauze se v sobotu znovu otevřely také některé dosud uzavřené sjezdovky, které si přijelo užít kolem dvou a půl tisíc lyžařů. 

„Co se týká návštěvnosti, byl to takový standardní víkend,“ řekl za areál Zadov Petr Vondraš. Vánoční svátky bývaly podle něho navštěvovanější, Vánoce 2022 ale byly výjimkou. „Takže tento víkend byl v aktuální sezoně určitě ten lepší,“ řekl Vondraš, jehož areál byl uzavřený od 6. ledna kvůli nedostatku sněhu. Nyní leží na sjezdovkách smíšená vrstva technického a přírodního sněhu.

První letošní přírodní sníh přilákal tisíce lidí i do Jizerských hor. Provozovatelé zde intenzivně zasněžují, aby sjezdovky „předzásobili“ na další teplejší dny. V provozu jsou jizerskohorská střediska Severák v Hraběticích a Tanvaldský Špičák. Skiareál Rokytnice nad Jizerou se chystá otevřít až v pondělí. 

„Sobota byla kvůli větru slabší, ale za dnešek jsem spokojen,“ řekl ČTK ředitel SKI Bižu Pavel Bažant. V sobotu přijely do obou středisek zhruba tři tisíce lidí, v neděli ještě o tisícovku více. Silný sobotní vítr působil problémy i na jiných místech republiky. Na Ještědu dokonce přerušil provoz lanovky, večerní lyžování už ale proběhlo bez problémů. 

Dobré lyžařské podmínky dorazily i na západ Čech. Na Šumavě napadlo v posledních dnech patnáct až pětadvacet centimetrů sněhu a po sedmidenní pauze mohl největší areál v kraji Ski&Bike Špičák opět spustit první sjezdovku. Lyžovalo se také v areálech Alpalouka či Samoty.