Koruna po summitu EU výrazně posiluje, především k dolaru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká měna dnes dopoledne výrazně zpevnila, především vůči americkému dolaru. K dolaru posílila o 34 haléřů na 20,41. Vůči euru se obchodovala na 25,63, byla tak o 16 haléřů silnější. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Po summitu EU skokově posílilo také euro k dolaru.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že koruna se vůči oběma hlavním světovým měnám dostala na týdenní maxima. Dopoledne zveřejněné výsledky statistik České národní banky se do vývoje kurzu nepromítly. Impulzem pro posílení české měny bylo zveřejnění dosavadních výsledků ze summitu EU.

„Dnešní ráno se na trzích nese v optimistickém duchu, poté co ze summitu EU přišly překvapivě dobré zprávy. Dohoda na větším využití fondu ESM, odkud budou moci jít peníze na nákupy dluhopisů a po schválení společné bankovní regulace i na sanaci bank, znamená postup kupředu,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Také podle Martina Prokopa z Next Finance bude koruna reagovat na opatření summitu EU, která již ráno výrazně oslabila dolar. Česká měna bude podle něj dolar zrcadlově následovat a dnes posílí, i když jen mírně. U slabších hodnot ji totiž budou držet nízké sazby.

Euro k dolaru kolem 10:45 zpevnilo na 1,2565 USD/EUR. Devizové trhy budou i nadále reagovat na informace z pokračujícího summitu EU, dodal Novák.