Koruna se už na hodnoty před intervencí nevrátí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Česká národní banka (ČNB) v nové zprávě o inflaci varuje, že i poté, co centrální bankéři přestanou udržovat korunu slabou, nelze očekávat návrat kurzu na hodnoty před loňským listopadem.

„V mezidobí dochází k průsaku slabšího kurzu koruny do cenové hladiny i dalších nominálních veličin,“ píše se v prognóze. Srozumitelněji řečeno, koruna by dnes i bez zásahu ČNB byla slabší než počátkem podzimu.

Inflace zůstává velmi nízká. Ve druhém čtvrtletí dosáhla dvou desetin procenta, což je hluboko pod dvouprocentním inflačním cílem centrální banky.

ČNB tak plánuje v používání slabé koruny jako nástroje měnové politiky – úrokové sazby už pod 0,05 procenta snížit nemůže – pokračovat nejméně do roku 2016. Původně se hovořilo o konci udržování slabé koruny již letos.

Nastartování ekonomiky trvá déle

Nastartování ekonomiky pomocí nulových sazeb a drahého dovozu však očividně trvá déle, než si centrální banka představovala na začátku. ČNB si od oslabení koruny na začátku listopadu slibovala, že inflace na konci letošního roku dosáhne 2,2 procenta a ekonomika poroste tempem 2,1 procenta.

Nyní ČNB snížila svá očekávání a inflační prognóza je pro letošní rok výrazně nižší. Podle ní letos ceny porostou o 0,4 procenta. Tuzemská ekonomika by letos měla vzrůst o 2,9 procenta. Je ale otázkou, jaký vliv na tom má slabší koruna.

Centrální banka nicméně zůstává optimistická v tom, že se inflaci podaří ještě letos nastartovat. „Od třetího čtvrtletí letošního roku se bude inflace postupně zvyšovat a ve druhé polovině příštího roku se vrátí k dvouprocentnímu cíli. V jeho blízkosti se pak bude pohybovat i v roce 2016,“ stojí ve zprávě.

Pavel Sobíšek: ČNB je na rok a půl beze zbraní