Koruna za rok přišla o tři procenta, zlotý a forint ztratily víc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

Koruna v poslední obchodní den roku posílila. K euru si proti čtvrtku polepšila o 22 haléřů na 25,50 Kč/EUR, k dolaru končila silnější o 27 haléřů na 19,65 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. „Z trojlístku měn střední Evropy je koruna k euru nejpevnější. Ve srovnání s koncem roku 2010 oslabila zhruba o 3 procenta," uvedl server.

Zlotý podle údajů Patria Online končí rok na úrovni 4,46 zlotého za euro a za rok ztratil téměř 13 procent. Forint utrpěl další ztráty schválením kontroverzní novely zákona o centrální bance maďarským parlamentem, což jej vyslalo až nad úroveň 315 forintů za euro. I jeho ztráta za celý rok se tak přibližuje 13 procentům.

Příští rok by česká měna podle odhadů analytiků oslovených ČTK měla posílit a na konci roku 2012 se obchodovat pod hranicí 25 korun za euro. V prvních měsících příštího roku ale ekonomové ještě očekávají v souvislosti s dluhovou krizí eurozóny oslabování koruny. Zároveň upozorňují na to, že kurz bude příští rok rozkolísanější než letos.

Vývoj kurzu koruny vůči euru za poslední rok

Graf 27. 12. 2011.Graf 27. 12. 2011. | vrba@mf.cz

„Vývoj dluhové krize v eurozóně bude zřejmě hlavním faktorem pohybujícím českou korunou v příštím roce. Vzhledem k tomu, že řešení i těch nejvíce urgentních evropských problémů zřejmě potrvá v lepším případě několik měsíců, nepočítáme na první čtvrtletí roku 2012 téměř s žádným posílením české koruny,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Hlavní ukazatele české ekonomiky ovšem podle něj zůstávají relativně příznivé. „V průběhu roku proto i nadále počítáme s návratem koruny k posilování. Koncem roku 2012 v našem hlavním scénáři bude česká koruna atakovat hladinu 24 Kč/EUR,“ odhadl.