Korupčník Kušnierz má na krku další obvinění, prý poškodil zájmy EU

Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz půjde za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele na pět let do vězení. (zdroj Severozápad)

Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz půjde za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele na pět let do vězení. (zdroj Severozápad) Zdroj: Severozapad

V Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad byly projekty ovlivňovány s vědomím politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje. Před soudem to dnes řekl bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz. S dalšími pěti lidmi čelí obžalobě ze zneužití pravomoci právě kvůli údajnému ovlivňování projektů dotovaných evropskými fondy. Mimo to čelí Kušnierz od loňského prosince dalšímu obvinění - za poškození finančních zájmů Evropské unie.

Kušnierz požádal soud znovu o své vyslechnutí. Podmínil to ale tím, že novináři nebudou jeho slova nahrávat. Ve svém svědectví tvrdí, že existovaly „zájmové projekty“, které byly ovlivňovány. „Ovlivňování projektů za mého působení na ROPu existovalo s vědomím karlovarských politiků i politiků z Ústeckého kraje. A budu si za tím stát, a to co tvrdím, je pravda pravdoucí,“ řekl u soudu Kušnierz.

Bývalý ředitel obsáhle mluvil například o projektu hotelu Cascade v Mostě. V této části kauzy už soud loni zprostil obžaloby architekta Omara Kolilata. Podle Kušnierze na to, aby byl projekt úspěšný, naléhali Michal Petřík ze společnosti Ropro a Vladimír Repáč ze společnosti Herkul. Dnes již neexistující společnost Ropro zpracovávala řadu projektů například pro města, ale i Ústecký kraj a Krajskou zdravotní. Stavební společnost Herkul zase získala například zakázky od kraje.

Za zájmové projekty Kušnierz označil například stavbu hotelu na ústecké Větruši nebo náměstí Maxipsa Fíka v Kadani. Seznamy zájmových projektů podle něj dodával podnikatel Daniel Ježek, kterého označil i za vlivného člena ODS. „Byl styčným důstojníkem pro ROP Severozápad. S panem Vráblíkem jsme jsme jeli do jeho sídla v Chomutově a zpovídali jsme se mu,“ doplnil Kušnierz.

Přišel o všechno

Vypovídat se podle svých slov rozhodl poté, co přišel o všechno. „Když se obrátíte na lidi, kterým jste vyšli vstříc a oni se k vám staví jako k prašivému psovi. Podruhé nepůjdu sedět za něco, co jsem neudělal. Přišel jsem o všechno, o rodinu, o postavení, o bydlení,“ dodal Kušnierz. Kušnierz je od loňského prosince trestně stíhán už ve třetí věci, tentokrát za poškození finančních zájmů Evropské unie. Už dřív byl pravomocně odsouzen za přijímání úplatků a zneužití pravomoci na pět let.

Z úředních záznamů, které dnes zazněly před soudem, vyplývá, že nové kauze předcházelo to, že starosta Moldavy na Teplicku Jaroslav Pok předal policii nahrávky a dokumenty, které napsal právě Kušnierz. Jde o rukou psané materiály o některých podnikatelích nebo politicích, například o radním Ústeckého kraje Arno Fišerovi (ČSSD) nebo někdejším šéfovi krajské ČSSD Petru Bendovi.

V současné kauze je Kušnierz obviněn ze zneužití pravomoci za ovlivňování projektů. Spolu s ním čelí obžalobě další dva bývalí ředitelé úřadu Petr Vráblík a Pavel Markvart, někdejší právník úřadu Jan Martinovský, bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová. Kotlanová má status spolupracující obviněné.

Kušnierz dostal za odchod z Úřadu ROP Severozápad půl milionu