Lednový rozpočet skončil v přebytku 46 miliard, nejvíc od vzniku Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Státní rozpočet skončil první měsíc roku v přebytku 45,9 miliardy korun. To je v meziročním srovnání nárůst o 17,3 miliardy korun. Jde tak o nejlepší lednový výsledek od vzniku Česka. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 70 miliard.

„První letošní měsíc byl z hlediska hospodaření státu úspěšný, leden ale málo vypovídá o trendech celého roku,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Celkově tak podle něj zveřejněná čísla dávají jen málo signálů o aktuálním vývoji ekonomiky či rozpočtové politice státu.

Ke konci ledna celkové příjmy státního rozpočtu meziročně stouply o 14,8 miliardy na 125,9 miliardy korun. Nejvíce k tomu přispěly peníze přijaté od EU. Celkové výdaje státu meziročně klesly o 2,4 miliardy na 80 miliard korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení v lednu meziročně stouply o 0,4 miliardy na 52,6 miliardy korun.

„Zatím nelze konstatovat, že se vládě daří zlepšovat daňový výběr. Příznivý stav plnění rozpočtu lze stále, podobně jako loni, vysvětlit čistě na základě vzmáhající se ekonomické aktivity, související s celkovým hospodářským růstem, případně přechodnými faktory typu čerpání prostředků z EU,“ uvedl hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Saldo státního rozpočtu (zvětšíte kliknutím):Saldo státního rozpočtu (zvětšíte kliknutím)Saldo státního rozpočtu (zvětšíte kliknutím) | mfcr

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) přitom meziročně kleslo o 0,2 miliardy na 28,2 miliardy korun. Na úrovni veřejných rozpočtů ovšem podle MF výnos daně stoupl. Pokles v případě rozpočtu je podle úřadu způsoben lednovou změnou rozpočtového určení daní, kdy došlo k navýšení podílu krajů na celkovém výnosu DPH ze 7,86 procenta na 8,92 procenta.

„Naopak pozitivně by měl na inkaso působit růst výdajů domácností a vládních institucí na spotřebu. Lze očekávat, že v průběhu roku pozitivně ovlivní inkaso DPH zavedení kontrolního hlášení a posléze i elektronická evidence tržeb,“ uvedlo MF.

Výběr spotřební daně klesl

Inkaso spotřebních daní meziročně pokleslo o 0,2 miliardy na 11,7 miliardy korun. Příjmy z daně z minerálních olejů rostl díky vyšší spotřebě způsobené nízkými cenami pohonných hmot. Naopak spotřební dan z tabákových výrobků byla v lednu meziročně nižší. Důvodem je dřívější úhrada odebraných tabákových nálepek na konci loňského roku, uvedlo MF.

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci ledna na ně z rozpočtu putovalo 36,6 miliardy korun, tedy stejně jako loni v lednu. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky za 515,8 miliardy korun.

Schválený státní rozpočet na loňský rok počítal s deficitem 100 miliard korun. Schodek nakonec byl necelých 63 miliard korun.