Lékaři Zemanovi doporučili omezit kouření. Čeká ho i dieta

Prezident Miloš Zeman na archivním snímku

Prezident Miloš Zeman na archivním snímku Zdroj: Euro Martin Pinkas

Prezident Miloš Zeman má onemocnění nervů, které mu snižuje citlivost nohou od kotníků dolů. Kvůli této nemoci a cukrovce bude držet dietu a měl by omezit kouření, uvedlo konzilium lékařů, které bude Zemana pečovat.

Zeman se opakovaně léčil s ledvinovými kameny, dlouhodobě se léčí s cukrovkou druhého typu. Prezidenta dále trápí diabetická neuropatie, která se projevuje sníženou citlivostí v nohou. „Představme si, jako bychom měli od kotníků dolů protézy,“ popsal prezidentovy obtíže další ze členů konzilia a přednosta kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství Fakultní nemocnice Motol Pavel Pavel Kolář.

Podle přednosty čtvrté interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Aleše Žáka se Zemanovy potíže s nervy prohloubily během předvolební kampaně, prezident proto od té doby užívá antibiotika. Jak uvedl Kolář, postup nemoci se daří zpomalovat.

Odborníci Zemanovi navrhli zvýšený pohyb. Lékaři dodali, že prezident by měl omezit kouření a bojovat s nadváhou. Podle Holcáta prezident přislíbil, že bude držet dietu a omezí kouření.

„Kdyby se zhoršil stav diabetu, tak by to mohlo ovlivnit prezidentovu práci,“ uvedl Holcát. Pokud se ale Zeman bude řídit jejich radami, předpokládají lékaři naopak zlepšení prezidentova zdravotního stavu.

Konzilium tvoří 12 lékařů, kteří se budou scházet jednou měsíčně, pokud nenastanou žádné mimořádné události. „Je pro mne velkou ctí, že jsem vedoucím tohoto koncilia,“ uvedl Holcát, který Zemana stejně jako další ze členu konzilia léčil i v minulých letech.