Lékárny válčí s DPH. Zdanit náplasti je věda

V lékárnách panují od začátku roku nebývalé zmatky. Lékárníkům, prodejcům a výrobcům zdravotnických prostředků je způsobili poslanci a úředníci změnou DPH. Část zdravotnických prostředků totiž od 1. ledna přešla ze snížené sazby daně do základní. Definice toho, které výrobky zůstávají ve snížené sazbě, byla natolik nejasná, že se dodavatelé nedokázali shodnout.

Zákonodárci chtěli vyhovět evropské směrnici, podle níž se snížená sazba může uplatnit jen u prostředků, určených obvykle pro „výlučnou osobní potřebu zdravotně postižených“. Některé náplasti se teď prodávají se základní, jiné se sníženou sazbou daně. Do základní sazby se přesouvají například skalpely.

Kdo se v oboru vyzná, radí: hlavně v tom nehledejte logiku. „Implantát, který se voperuje do těla pacienta, je ve snížené sazbě, ale nástroj, kterým se do něj umístí, v základní,“ popisuje prezident asociace dodavatelů zdravotnických prostředků Miroslav Palát.

Teprve včera odpoledne vydalo Generální finanční ředitelství po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví závaznou informaci, která by mohla situaci vyjasnit.

Na závazné vyjádření Generálního finančního ředitelství čekali prodejci a dodavatelé zdravotnických prostředků s napětím. Ještě včera totiž nebyla stanoviska všech sjednocená. „Někteří výrobci trvají na svých výkladech, které jsou v rozporu s jinými,“ popsal Martin Mátl z představenstva České lékárnické komory.

Po celý leden chodilo do lékáren stejné zboží od různých dodavatelů s různými sazbami DPH. Jak se postupně výklady sjednocují, posílají dodavatelé do lékáren pozměněné lednové faktury a lékárny si opravují svoje účetnictví. „I když prostředek špatně zařadí dodavatel, postih hrozí i všem dalším článkům prodeje,“ uvádí Mátl. Podle něj měly úřady pomoci s výkladem zákona podstatně dřív. „Praxe ukázala, že si s tím dotčení nedokázali poradit sami. Příslušné instituce měly podat pomocnou ruku,“ míní Mátl.

Podle některých informací dodavatelé sporné výrobky zpočátku raději neprodávali.

Do základní sazby přešly od ledna podle všeho lékařské nástroje jako skalpely, kleště a podobně, stejně tak i přístroje jako EKG, rentgeny, nebo jehly. V základní sazbě jsou i paruky. Ve snížené by měly zůstat například prostředky pro diabetiky jako glukometry, pera a proužky, berle, dlahy, naslouchadla, stejně tak i na míru zhotovená ortopedická obuv.