Lesy ČR přiznaly, že jim zkrachovalý Clanroy dluží 55 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Státní podnik Lesy České republiky konečně přiznal, že jim dražební firma Clanroy dluží za dražby uskutečněné v roce 2011 stále přes 55 milionů korun, vyplývá z nových informací v insolvenčním rejstříku. Dosud se k pohledávce vůči firmě s vlastníkem na Seychelských ostrovech nehlásily.

Společnost Clanroy spojená se jménem realitního podnikatele Zdeňka Macháčka dluží obdobnou částku rovněž Českým drahám. Také v jejich případě dražebník nemovitosti prodal, ale peníze státnímu podniku nepředal.

Lesy ČR byly zatím v kauze Clanroy skoupé na slovo, což zdůvodňovaly probíhajícím policejním vyšetřováním. Dráhy totiž kvůli nevyplaceným penězům podaly trestní oznámení.

Zmatek v názvech

Jasno do celé věci nevnášela ani samotná firma Clanroy. V insolvenčním návrhu, který podala sama na sebe na loňského Silvestra, uvedla, že dluží mimo jiné 55 milionů soukromé společnosti České lesy s vlastníkem registrovaným v Lichtenštejnsku. V jiné části insolvenčního návrhu ale zase dražebník mluvil o Lesích ČR.

Clanroy prodával nemovitosti Lesů ČR během roku 2011. Už tehdy měl ovšem problémy předat více než 60 milionů korun, které utržil.

Bez vysvětlení

Bývalá poslankyně za VV Kateřina Klasnová kvůli celé věci podala na podzim 2012 trestní oznámení. To však dosud k žádným výsledkům nevedlo. Současně se politička chtěla dostat ke smlouvě mezi lesáky a dražebníkem, avšak marně. „Dodnes jsem smlouvu nedostala,“ uvedla nyní Klasnová. Od Lesů se jí jen krátce po podání trestního oznámení dostalo ujištění, že s Clanroy problém nemají.

Do dění kolem Clanroy se mezitím namočily i banky. Jde o hlavně o Komerční banku, u níž má dražebník účet, který se dostal do minusu kolem miliardy korun. Banka v prosinci účet zablokovala. Clanroy tvrdí, že to byl počátek jeho aktuálních lapálií, protože zmrazení účtu prý zabránilo vstupu investora do firmy. Současně Clanroy prohlašuje, že s Komerční bankou neměl uzavřenou smlouvu o kontokorentu, takže se prý nemohl dostat do minusu. Banka s odkazem na bankovní tajemství mlčí.